Novi list: 06. 07. 2005.

HDZ-ovi KOALICIJSKI PARTNERI TIJEKOM SASTANKA S PREMIJEROM SANADEROM PODRŽALI REBALANS PRORAČUNA UZ NEKOLIKO ZAHTJEVA

Prihodi proračuna manji za čak 786 milijuna kuna

SDSS uvjetuje podršku zbrinjavanjem Srba – do 10. kolovoza 395 objekata trebalo bi biti vraćeno prvotnim vlasnicima, a do kraja godine valja obnoviti tri tisuće kuća

ZAGREB – Proračunski prihodi u ovoj će godini biti manji za čak 786 milijuna kuna od onoga što je Vlada planirala krajem prošle godine i što je ugradila u tadašnji prijedlog ovogodišnjeg proračuna. Do kraja godine prihodi države bit će 85,57 milijardi kuna, a do smanjenja je došlo jer je Vlada shvatila da u ovoj godini neće ostvariti planove napravljene na osnovu projekcija temeljenih na prošlogodišnjim prihodima. Takav je prijedlog promjena u proračunu Vlada potvrdila na sinoć izvanrednoj zatvorenoj sjednici, a konačnu će potvrdu rebalansa proračuna dati saborski zastupnici. Novi se proračunski prihodi, izvjestio je ministar financija Ivan Šuker, temelje na realnom rastu od 3,7 posto BDP u ovoj godini te na dosadašnjem ostvarenju prihoda. Oni su, kako kaže Šuker u prvih šest mjeseci ove godine veći za 6,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2004. No, čini se da su prihodi od PDV-a i trošarina manji od onoga što je Vlada planirala pa su njezine projekcije sada ipak skromnije.

– Ubiremo više od tih prihoda nego u prošloj godini, ali ne kako je bilo planirano na temelju projekcija napravljenih na podacima u 2004. pa smo se odlučili za nešto konzervativniji pristup kako krajem godine ne bi imali problema, priznao je Šuker.

Sastanak i u petak

Vodstvo HDZ-a, na čelu s premijerom Sanaderom, razgovaralo je jučer s koalicijskim partnerima o rebalansu proračuna te o nekoliko zakonskih prijedloga. Usuglasili su se oko rebalansa koji će ući u proceduru tijekom ovoga zasjedanja Sabora. Moguće je da prije ljetne stanke u proceduru uđu i Zakon o Državnom izborom povjerenstvu, o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana te o lokalnoj samoupravi koji predviđa uvođenje kategorije velikih gradova. Na sastanku nije bilo predstavnika umirovljenika koji će s premijerom zasebno razgovarati. Koalicijski partneri trebali bi se s premijerom sastati i u petak.

Osiguranje proračunskog novca za obnovu i za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskoga prava te razvoj područja od posebne države skrbi uvjeti su pod kojima će SDSS podržati predloženi rebalans proračuna, kazao je jučer Milorad Pupovac, nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom Božidarom Kalmetom.

Kreće novi program

Do 10. kolovoza 395 objekata trebalo bi biti vraćeno prvotnim vlasnicima čime će biti riješeno pitanje povrata imovine. Nadalje, tri tisuće kuća bit će obnovljeno do kraja ove, a još tisuću do kraja sljedeće godine. Trenutačno se rješava i 1.600 priključaka za struju za one objekte koji su prije rata imali električnu energiju. Kreće i nov program, »težak« oko 22,5 milijuna kuna, za dodatnih 15 naselja bez struje.

Razgovor premijera i SDSS-a nastavlja se u četvrtak kad će biti riječi o sudjelovanju pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim tijelima vlasti. Taj problem, veli Pupovac, traži hitnu akciju jer zakonski rok za njegovo rješenje istječe u idućih nekoliko dana. »Vjerujem da će se tako riješiti i neke od opterećujućih situacija koje smo imali posljednjih tjedana, a koje su se stvorile tako da se problematika manjina našla u središtu interesa, a Ustavni zakon nije bio adekvatno tumačen«, kazao je Pupovac.

Novac osiguran

Kalmeta je Pupovcu potvrdio da su sredstva za obnovu osigurana te da će se aktivirati 44,5 milijuna kuna predviđenih za stambeno zbrinjavanje nekadašnjih nositelja stanarskih prava. »Bez ispunjavanja tih uvjeta, bilo bi nerealno očekivati da SDSS može podržati rebalans proračuna«, kazao je Pupovac, kojeg su ministrova uvjeravanja ipak zadovoljila. U pogledu stambenog zbrinjavanja pristiglo je nešto manje od 2.600 zahtjeva izvan područja od posebne državne skrbi. No SDSS brine što dosad nije potrošena ni jedna lipa od 44,5 milijuna kuna predviđenih za rješavanje tog pitanja. Taj se novac mora hitno aktivirati kroz program poticane stambene gradnje čime bi se moglo osigurati između 400 i 500 stanova za bivše nositelje stambenog prava.

Jagoda MARIĆ, Irena FRLAN