Slobodna Dalmacija: 06. 07. 2005.

CIJENA ZNANJA PUT NA FAKULTET DONOSI BROJNE TROŠKOVE BUDUĆIM STUDENTIMA

Indeks ’težak’ do 1500 kuna!

Čak da prijemni ispit i ne položite, troškovi razredbenih ispita, podnošenje zahtjeva za upis na dva fakulteta, prijepisi dokumenata, prijave na fakultete koji zahtijevaju liječnički pregled u nekim kombinacijama iziskuju i do tisuću kuna

ZAGREB - Upise na fakultete, uz neizostavan stres i upisnu groznicu, redovito prati i onaj, za roditelje posebno neugodan, financijski udar. Čak i u slučaju da prijemni ispit ne položite, troškovi razredbenih ispita, podnošenje zahtjeva za upis na dva fakulteta, prijepisi dokumenata, prijave na fakultete koji, primjerice, zahtijevaju liječnički pregled zahtijevaju u nekim kombinacijama i do tisuću kuna.

Budete li među sretnicima koji su uspjeli dobiti željeni indeks, za tu ćete knjižicu, plus troškove upisnine, razne formulare, iksicu i ostalo, trebati izdvojiti dodatnih od 200 pa do više od 400 kuna.

Ove godine, naime, prema odlukama većine senata hrvatskih sveučilišta, fakultetima je odobreno povećanje cijena rezredbenih postupaka za deset posto u odnosu na prošlu godinu. No, kako su fakulteti u određivanju cijena, kao i uopće određivanju svih uvjeta upisa, potpuno autonomni, tako je većina njih troškove razredbenih ispita podigla mnogo više od, primjerice, troškova koje je za Zagrebačko sveučilište utvrdio Senat u visini od 120 kuna. Iznimka su trebali biti samo fakulteti koji imaju specifične troškove pri izvođenju prijemnih ispita, poput Akademije likovnih umjetnosti, Medicinskog fakulteta na engleskom jeziku i slično.

— Načelno je utvrđena cijena od 120 kuna, ali u osnovi su fakulteti autonomni. Neke cijene doista treba prepoznati kao previsoke, ali sveučilište je dovoljno neintegrirano da je jedinstvenu cijenu nemoguće postići — ističe prof. dr. Vjekoslav Jerolimov, prorektor za nastavu i studente Zagrebačkog sveučilišta.

— Fakultetima Splitskog sveučilišta je dopušteno da cijene razredbenih postupaka dignu do deset posto, što znači da je trošak prijave i polaganja prijemnog oko sto kuna, a upisnina u prosjeku od 200 do 300 kuna. Ništa se dramatično ove godine nije dogodilo na našem Sveučilištu — tvrdi Željko Domazet, prorektor Sveučilišta u Splitu.

I dok se u Splitu većina fakulteta uglavnom držala tog prosjeka, na Zagrebačkom sveučilištu stanje je, već po tradiciju, od fakulteta do fakulteta oprečno. Filozofski i Pravni fakultet imaju cijenu razredbenog postupka 200 kuna, a za upis će, primjerice, na Filozofski fakultet, trebati još 300 kuna: u što je uračunata upisnina od 150 kuna, iksica od 25 kuna te indeks od 130 kuna. No, na Filozofskom fakultetu dodatnih 200 kuna trebat ćete izdvojiti i za ispit predznanja stranog jezika te provjeru znanja trećeg svjetskog jezika. Učiteljska akademija u Zagrebu za razredbeni je postupak odredila 250 kuna za učitelje i 150 kuna za predškolski odgoj, dok Visoka učiteljska škola u Splitu za razredbeni postupak naplaćuje sto kuna, a upis 300.

Na studijima sa specifičnim razredbenim postupcima, primjerice, na Medicinskom fakultetu na engleskom jeziku, cijena razredbenog postupka je 50 eura, dok je na akademijama različito. Tako Glazbena akademija troškove prijemnog naplaćuje 300 kuna, Akademija dramskih umjetnosti 230 kuna, a Akademija likovnih umjetnosti 200 kuna. No, troškovi upisnine na ADU iznose 400 kuna, a na ALU je toliko iznosio trošak upisa prošle godine, dok zasad još nisu utvrdili cijenu upisa.

— Novac od upisnina i razredbenih ispita ostaje fakultetima. Na fakultetima kažu da ta sredstva ulažu u dodatnu opremu i održavanje fakulteta — kaže dr. Jerolimov.

Prijave za prvi upisni rok traju još ovaj tjedan, razredbeni ispiti se polažu od 11. do 15. srpnja, a upisi su od 18. do 22. srpnja. Priče da zbog različitih termina upisa i kašnjenja s objavom rezultata neki studenti jednostavno moraju upisati jedan fakultet iako još nisu doznali jesu li primljeni na drugi, kao i govorkanja da se na nekim fakultetima treba ostaviti novčani polog kako bi sačuvali mjesto dok ne saznaju rezultat upisa na drugom prijavljenom fakultetu decidirano otklanjaju i u Ministarstvu znanosti.

— Do preklapanja može doći jedino između privatnih i javnih učilišta, ali nikako između fakulteta javnog sveučilišta. Svi rokovi su jasno utvrđeni, a na privatne fakultete ne možemo imati utjecaja — kaže glasnogovornik Ministarstva znanosti Božo Pavičin. S tim se slaže i prorektor Jerolimov, ističući kako za takvo nešto prvi put čuje te da bi u slučaju primanja novčanog pologa bilo riječi "ili o krivoj informaciji ili zloporabi redovitog i normalnog ponašanja ustanova".

Marijana CVRTILA

Rekord zagrebačke Ekonomije - 830 kn

Prema podacima do kojih smo mogli doći, apsolutni rekorder je zagrebački Ekonomski fakultet, gdje je cijena razredbenog postupka 350 kuna, a upisnina još 480 kuna! No, pojašnjavaju na tom fakultetu, u tu je cijenu uračunat kompletan upisni materijal, nastavni plan i program za ovu godinu i slično.

Provjera daltonizma

Osim troškova razredbenog ispita i upisa, te svih prijepisa (fotokopija), potvrda, fotografija i slično, koji također mogu odnijeti više desetaka kuna, posebni troškovi se odnose, primjerice, na liječnički pregled, odnosno liječnička uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti koju izdaje liječnik medicine rada. Takvu potvrdu već treću godinu zahtijeva splitska Visoka učiteljska škola, kao i neki medicinski fakulteti. Cijena tog uvjerenja je između 150 i 200 kuna. Na zagrebačkoj Likovnoj akademiji za smjerove kipar i restaurator koji zahtijevaju pregled s provjerom daltonizma, klaustrofobije i akrofobije, treba izdvojiti oko 350 kuna.