Vjesnik: 06. 07. 2005.

Sanader najavio brzi povrat duga umirovljenicima u kešu

ZAGREB – Točan iznos duga države prema umirovljenicima bit će poznat najkasnije do četvrtka, nakon čega će Vlada s predstavnicima umirovljenika dogovoriti način povrata duga – najavio je u utorak na večer u HTV-ovoj emisiji Fokus premijer Ivo Sanader ističući kako će dug biti vraćen u brzom roku, i to, moguće, u kešu. Naime, Sanader ističe kako će se Vlada s predstavnicima umirovljenika, nakon što vide koliki je točno dug, dogovoriti hoće li im država dug vratiti u skraćenom roku i u kešu ali uz diskont. Druga je mogućnost da umirovljenici dobiju natrag cijeli iznos duga, ali u dužem roku, dijelom u vlasničkim udjelima u Fondu za povrat duga, u kojem bi bile državne dionice i državna imovina. Nakon što Zavod za mirovinsko osiguranje u srijedu ili četvrtak završi i dostavi točan izračun duga, svaki bi umirovljenik na kućnu adresu trebao dobiti obavijest o točnom iznosu koji mu država duguje. Premda je prošli tjedan najavljeno kako će se premijer Sanader s predstavnicima HSU-a sastati u srijedu, u utorak na večer još nije bilo potvrde da će se sastanak održati pa je pretpostaviti da se čeka upravo konačan izračun duga kako bi konačno krenuli i konkretni pregovori o njegovupovratu.

Bez predstavnika umirovljenika, s kojima su dogovoreni posebni razgovori, u Vladi je u utorak održan sastanak na kojemu su Sanaderovi koalicijski partneri podržali rebalans proračuna. Prijedlog je upućen u Sabor, koji bi se o njemu trebao izjasniti do kraja redovitog zasjedanja, 15. srpnja. HDZ-ovi koalicijski partneri podržali su i Vladine prijedloge vezane za izmjenu izbornog zakonodavstva koje će uskoro biti poslane u saborsku proceduru. Na idućim bi se lokalnim izborima gradonačelnici, općinski načelnici i župani birali izravno te bi se ustrojilo profesionalno Državno izborno povjerenstvo, a mijenjao bi se i zakon o parlamentarnim izborima.

Rebalansom se planira preraspodjela nešto više od milijardu od oko 92 milijarde kuna proračunskih rashoda. Tako se rashodi za nabavu nefinancijske imovine planiraju smanjiti za 295,9 milijuna kuna, materijalni i financijski rashodi za 223, odnosno 74 milijuna, subvencije za 84,5 milijuna, pomoći dane u inozemstvo i unutar opće države za 149,8 milijuna, naknade građanima i kućanstvima za 111 milijuna, donacije i kapitalne pomoći za 9,1 milijuna kuna. Uz smanjenje ostalih rashoda za 59,1 milijuna kuna planiraju se, dakle, ukupna smanjenja od 1,02 milijarde kuna. U ukupnom iznosu od 1,006 milijardi kuna, planiraju se povećanja rashoda za plaće (za 346,4 milijuna), za civilne i mirovine branitelja (340, odnosno 129,4 milijuna), stambenu štednju (70 milijuna), dodatni rodiljni dopust (38,7 milijuna), trajna prava branitelja (35 milijuna) te naknada za nezaposlene (60 milijuna kuna). Proračunski prihodi iznosit će 85,5 milijardi kuna, 786 milijuna manje od planiranog, a ministar financija Ivan Šuker je istaknuo kako će proračunski deficit iznositi 4,2 umjesto 3,7 posto BDP-a, što je odobrio i MMF. Premijer i suradnici održali su i poseban sastanak s predstavnicima SDSS-a koji će, najavio je Milorad Pupovac, podržati rebalans ako u njemu bude dovoljno novca za rješavanje pitanja povrata imovine, obnove kuća i bivših nositelja stanarskog prava. Ministar Božidar Kalmeta najavio je da će do 10. kolovoza Srbima biti vraćena sva imovina, te da za obnovu ostaje još oko 4000 kuća, od čega će tri tisuće biti obnovljeno ove, a tisuću iduće godine. Najavio je i da će do kraja ove godine na električnu mrežu biti spojeno 1600 objekata, čime će biti riješena glavnina naselja koja su prije Domovinskog rata imala struju. Pupovac je upozorio da od 44 milijuna kuna predviđenih za zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava na područjima posebne državne skrbi nije potrošena ni kuna. Dogovoreno je da se taj novac aktivira kroz program POS-a, preko kojeg bi se 400 do 500 stanova dalo u najam ili prodati.

Marija Pulić, Petra Bulić