Novi list: 06. 07. 2005.

MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA JUČER U BRUXELLESU RAZGOVARALA S JAVIEROM SOLANOM

Grabar-Kitarović: Za šest dana konkretno o slučaju Gotovina

Visoki povjerenik EU-a potaknuo hrvatsku Vladu da dalje provodi akcijski plan

BRUXELLES – Nakon razgovora s Javierom Solanom, koji nije izišao pred novinare, ministrica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je u Bruxellesu najavila novi sastanak Radne skupine EU za Hrvatsku 11. srpnja u Londonu »na razini političkih direktora«.

– Za šest dana ćemo imati konkretne rezultate povodom slučaja Gotovina, dodala je ministrica nakon susreta s visokim povjerenikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, također članom Radne skupine. Reforma hrvatske obavještajne zajednice, daljnje proširenje EU i regionalna suradnja bile su neke od tema ovog sastanka na kojem je Solana iznio stav 'da je EU u krizi ali da će ponovo letjeti' te da 'nastavak proširenja EU nije upitan'. On je potaknuo hrvatsku Vladu da dalje provodi akcijski plan ustvrdivši da su za Hrvatsku 'perspektive dobre'.

– Hrvatska je stalno u kontaktu s Haškim tribunalom i EU. Vjerujemo da imamo konkretnih rezultata i da će ih biti i sljedećih nekoliko dana i tjedana, naglasila je Grabar-Kitarović jučer pred auditorijem sastavljenim od briselskih diplomata i novinara kojem je u sjedištu pokrajine Baden-Wuerttemberg u Bruxellesu u organizaciji CSU-ove zaklade Hans Seidel rekapitulirala razvojni put odnosa naše zemlje i EU.

– Zaista želimo zatvoriti to pitanje suradnje s Haškim tribunalom. Konačno, Hrvatska je bila jedna od zemalja utemeljiteljica tog suda, istaknuvši važnost takvog odnosa za funkcioniranje demokracije u Hrvatskoj.

Dok porast broja protivnika ideji hrvatskog članstva objašnjava negativnim rezultatima referenduma o Ustavu EU u Francuskoj i Nizozemskoj, Grabar-Kitarović poručuje da sada nije vrijeme za obeshrabrivanje onim što se događa u Uniji. Smatra da je priprema u interesu, prije svega, hrvatskih građana, pri čemu je 'najvažnije da to čine zbog sebe.'

Grabar-Kitarović je istaknula kako je za Hrvatsku realno da će se već za britanskog predsjedanja EU-om prepoznati puna suradnja s Haagom i otpočeti pregovori o članstvu. »Tony Blair, Jack Straw i ostali britanski političari su nas ohrabrili, pod uvjetom da Hrvatska ispuni uvjete«, dodala je jučer ministrica vanjskih poslova.

S. ROMIĆ