Slobodna Dalmacija: 06. 07. 2005.

RAZRIJEŠEN GLAVNI UREDNIK DNEVNOG TABLOIDA "24 SATA"

Smijenjen Matija Babić

ZAGREB - Matija Babić više nije glavni urednik dnevnog tabloida 24 sata. Službeni razlog smjene nije u utorak obznanjen, ali se ona poklopila s glavnom najavom na naslovnoj stranici od utorka "Svi mrze Sanadera". Neki izvori iz redakcije 24 sata smatraju kako je to bila kap koja je prelila čašu nezadovoljstva izdavača uređivačkom politikom Matije Babića, naročito posljednjih tjedana kad je iz vrha austrijske Styrije zatraženo da se smanje tenzije prema Sanaderu, u sklopu akcije lobiranja povodom revizije kupnje Večernjeg lista.

Sanader je zatražio od glavnog državnog odvjetnika reviziju privatizacije Večernjeg lista Caritas Fundu 1998. godine, a u sklopu toga i prodaju dijela vlasništva Styriji 1999. godine, neposredno uoči promjene vlasti. U sklopu lobiranja da se izbjegne šteta i moguće poništenje prodaje, Styria je zatražila od urednika svojih izdanja da smanje kritiku na Sanaderov račun. Babić to nije poslušao i objavljivanjem rezultata istraživanja javnog mnijenja na naslovnoj stranici s tri pikado strelice u Sanaderovim ustima zaradio smjenu.

Politički razlozi, međutim, tek su dio motiva za Babićevom smjenom. Već dugo se govori o padu naklade tabloida koji je vrlo rano pokušao pad ublažiti nagradnim igrama i reality showom, ali nije uspio. Babić je zatim dopisnicima poslao okružnicu u kojima im je prijetio novčanim kaznama, a prije par dana najavio je smanjenje plaća. Pored toga, međuljudski odnosi u redakciji navodno nisu bili sjajni i mnogi novinari Babićevu smjenu nisu dočekali sa suzama u očima.

— Smijenjen sam zbog naslovnice 24 sata. To je ono što ja znam i što zna najuži krug mojih kolega — izjavio je Matija Babić u izjavi za Hrvatski radio. Iako je bio uvjeren da su politički razlozi odlučili o njegovoj smjeni, Babić ipak nije bio žestok kako se to očekivalo. — Nema drame, ljudi dolaze i odlaze. U 24 sata stvorena je dobra ekipa i može nastaviti raditi novine i bez mene.

Na konkretno pitanje jesu li politički uvjeti odlučili o smjeni, odnosno je li netko iz Vlade nazvao vlasnike, Babić je odgovorio:

— Ne bih u to ulazio. Ne bih pljuvao po kući koju sam stvorio i do jučer bio na njezinu čelu — kazao je Babić.

T. KLAUŠKI