Novi list: 06. 07. 2005.

SABORSKO POVJERENSTVO BEZ DOGOVORA

Na Saboru odluka o Tomčiću i Čačiću

ZAGREB – Plenarna sjednica Sabora morat će izgleda donijeti konačnu odluku o tome je li šef HSS-a Zlatko Tomčić između 2000. i 2003. koristio svoj utjecaj predsjednika Sabora da tvrtka »Capital-ing« čiji je on suvlasnik dobija državne poslove. Naime, saborsko istražno povjerenstvo, koje se bavi poslovima tvrtki u vlasništvu Tomčića i Radimira Čačića iz razdoblju dok su obnašali visoke državne funkcije, neće se izgleda moći dogovoriti oko toga jesu li ili ne njih dvojica zloporabili svoje funkcije.

Predsjednik povjerenstva Nenad Stazić (SDP) izjavio je samo da je Povjerenstvo prekinulo svoju jučerašnju sjednicu, te da će je nastaviti u četvrtak. Dodao je tek kako postoji velika šansa da se zaključci vezani za Tomčića donesu jednoglasno. Član Povjerenstva Frano Piplović (DC) izjavio je da će to tijelo najvjerojatnije samo posložiti činjenice »koje govore same za sebe«, te potom prepustiti Saboru i javnosti da procjene je li u Tomčićevom slučaju bilo kakvog pogodovanja.

Kako neslužbeno doznajemo od jednog člana povjerenstva, ne postoji ni jedan dokument s Tomčićevim potpisom koji bi utjecao na to njegova tvrtka dobije državni posao. Povjerenstvo je samo u posjedu preporuke ondašnje pomoćnice ministra graditeljstva Alemke Košiša Čičin Šain kojom ona Ministarstvu zdravstva preporuča »Capitaling« kao jedinu tvrtku za obavljanje poslova nadzora.

Z. C., D. C.