Vjesnik: 07. 07. 2005.

Štimac pristupio Glavašu

Štimac je »pobjegao« iz HDZ-a i zato što je lani otkriveno da je iz stranačke blagajne u Virovitici otuđio 80.000 kuna, komentirao je Josip Đakić

Saborski zastupnik Mato Štimac istupio je u srijedu iz HDZ-a i priključio se inicijativi Branimira Glavaša za osnivanje Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje. Štimac je ujedno pristupio Klubu nezavisnih zastupnika u kojem su, uz Glavaša, još dvojica bivših HDZ-ovaca, Ivan Drmić i Vladimir Šišljagić.

Pohvalivši se na konferenciji za novinare da je Štimac već četvrti slavonski zastupnik koji je napustio HDZ, od ukupno sedam koliko ih je ta stranka osvojila na parlamentarnim izborima 2003., Glavaš je ostavio mogućnost da to nije i kraj osipanju HDZ-ovih redova.

»HDZ je danas potrošena stranka. Ispunio je svoju zadaću u prvih deset godina hrvatske samostalnosti pod vodstvom Franje Tuđmana, ali sad više nema prostora za djelovanje, jer ne osluškuje raspoloženje građana, ne samo u Slavoniji i Baranji, nego u cijeloj zemlji«, ocijenio je, dodavši da ljudi žele nešto novo, »a to im nudi naša inicijativa, koju je dosad potpisalo 760 građana«.

Sam Štimac je odbio obrazložiti izlazak iz HDZ-a, rekavši tek da o bivšoj stranci ne želi loše govoriti te da je siguran kako će Glavaševa inicijativa donijeti boljitak Slavoniji. Štimčevim odlaskom HDZ-ova je većina u Saboru spala na 77 ruku, što je samo jedna ruka više od natpolovične većine. Novinari su zato pitali Glavaša je li mu cilj rušiti Sanaderovu vladu i izazvati prijevremene izbore. »Nismo brojali glasove za ili protiv Vlade i nemamo je namjeru rušiti .Ali, siguran sam da joj vijek nije dug«, odgovorio je, dodavši da će on i trojica bivših HDZ-ovaca kod skorašnje rasprave o rebalansu državnog proračuna glasovati po savjesti.

HDZ-ovi zastupnici, s kojima smo razgovarali u srijedu, ostali su iznenađeni saznavši da je Štimac istupio iz stranke. Josip Đakić, slavonski zastupnik HDZ-a, koji je prošle godine naslijedio Štimca na čelu virovitičko-podravskog ogranka stranke, smatra da je Štimac »pobjegao« iz HDZ-a i zato što je lani otkriveno da je iz stranačke blagajne u Virovitici otuđio 80.000 kuna. »Do danas novac nije vratio, iako je obećao. Očito je da je Štimac Glavašev čovjek i sluga pokorni slavonskoga gubernatora«, kaže Đakić koji je, dok smo razgovarali u Saboru, telefonom nekome »naredio« da Štimcu odmah isključi stranački mobitel.

Ivka Bačić