Novi list: 07. 07. 2005.

CARINSKI SINDIKAT HRVATSKE KOJI OKUPLJA OKO 1700 ČLANOVA NAJAVIO JE ZA SUTRA CJELODNEVNI ŠTRAJK UPOZORENJA

Carinici u bijelom štrajku traže 20 posto veće plaće

Prosječne plaće su oko 3,5 tisuća kuna, a od štrajka će se odustati samo ako se postigne dogovor s Ministarstvom financija. Carinici će voditi računa da se ne stvaraju gužve, a slovenski kolege izrazili spremnost na stupanje u štrajk solidarnosti

ZAGREB – Carinski sindikat Hrvatske koji okuplja oko 1700 članova najavio je za petak jednodnevni štrajk upozorenja. Štrajkat će se na svim graničnim prijelazima u vremenu od 8 do 22 sata, a Željko Popović, predsjednik Carinskog sindikata poručuje kako će carinici ipak voditi računa da ne nastanu veće gužve.

– Kaos nam trenutno nije potreban – kazao je Popović na jučerašnjoj konferenciji za novinare, dodajući kako su slovenske kolege podržale najavljeni štrajk na hrvatskim graničnim prijelazima te su spremne, bude li potrebno, stupiti u štrajk solidarnosti.

Najavljeni carinski štrajk kojim se traži povećanje plaća od 20 posto neće zatvoriti granične prijelaze. Sindikat će, naime, provesti bijeli štrajk, odnosno na svim radnim mjestima striktno će primjenjivat propise iz djelokruga rada carinske službe. Unatoč velikom nezadovoljstvu carinika, čija prosječna plaća iznosi oko 3,5 tisuća kuna, i ozbiljnim najavama sindikata još uvijek nije sigurno hoće li se štrajk doista i održati. Naime, carinici su u proteklih nekoliko godina u više navrata najavljivali štrajk i odustajali. Za posljednje najave uoči božićnih blagdana, od štrajka su odustali usred noći. Danas poručuju kako štrajk može spriječiti jedino dogovor s poslodavcem, Ministarstvom finacija, koji bi zadovoljio sindikat.

– Ovaj štrajk nije posljedica ishitrenih događaja, već neuspješnog socijalnog dijaloga posljednjih godinu i pol dana – kazao je Popović. Osim plaćom, carinici su nezadovoljni i uvjetima napredovanja u službi, ali i činjenicom da unatoč zakonskoj obvezi Vlada nije donijela posebne propise o radu na carini, poput onog o beneficiranom radnom stažu.

– Članstvo zahtijeva i rigorozniji štrajk, da se zatvore granični prijelazi, ali mi želimo napraviti što manju štetu – poručio je Milan Nenadić, povjerenik sindikata u Carinarnici Rijeka. On podsjeća kako su vladinom uredbom u 2001. godini dijelu zaposlenih u carini plaće smanjenje za gotovo 50 posto.

Da carinici s punim pravom idu u štrajk poručio je Boris Kunst, predsjednik Udruge radničkih sindikata, u čijem su članstvu carinici. On naglašava kako su slovenski carinici duplo bolje plaćeni i rade u boljim uvjetima te da bi država domaćim carinicima mogla izići u susret jednako kao što je to učinila i u slučaju obrazovanja i umirovljenika. Ponašanje države prema carinicima, kako je kazao Kunst, potvrđuje kako je ona najveća maćeha onima kojima je neposredni poslodavac.

G. GALIĆ