Novi list: 07. 07. 2005.

SABORSKI ODBOR ZA PRAVOSUĐE PODRŽAO MESIĆEVOG KANDIDATA

Podrška Hrvatinu za predsjednika Vrhovnog suda

ZAGREB – Saborski Odbor za pravosuđe jučer je jednoglasno podržao pozitivno prethodno mišljenje o izboru Branka Hrvatina za predsjednika Vrhovnog suda, na prijedlog predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Kandidaturu su podržali izrijekom klubovi zastupnika HDZ-a i SDP-a uz obrazloženje da je Hrvatin, inače sudac Vrhovnog suda, sudac bogatog radnog iskustva koji je odgovorno obnašao sudačku kao i druge brojne dužnosti.

Hrvatin je rekao da dužnost predsjednika suda smatra časnom, ali ne i počasnom, već radnom. Glavne zadaće Vrhovnog suda su, prema Hrvatinom mišljenju, osiguranje jedinstvene sudske prakse kako bi svi građani bili jednaki pred sudovima, stručno usavršavanje sudaca i jačanje svijesti o obvezi izvršavanja pravomoćnih sudskih presuda. Ocijenio je ozbiljnim stanje u pravosuđu i spremnost sudaca da se s njome suoče, uz napomenu da suci nisu nikada opstruirali napore i mjere drugih dviju vlasti da se smanje zaostaci u sudstvu. Svjestan je negativne percepcije pravosuđa u javnosti, no smatra da se ona stvara na temelju nekoliko sudskih procesa i da rad sudaca treba objektivno ocjenjivati cijeneći činjenice da se svake godine riješi sve više predmeta, ali i da još brže raste priliv novih predmeta. Rekao je da će, bude li izabran za predsjednika Vrhovnog suda, štititi sud i svakog suca od pritisaka i utjecaja politike, medija i javnosti radi zaštite neovisnost sudaca i sudbene vlasti.

Predloženo je i da se predsjedniku Vrhovnog suda daju veće ovlasti, kako zbog značajne uloge te institucije u reformi pravosuđa tako i zbog očekivanja javnosti od čelnika sudbene vlasti, kojima on sada zbog zakonskih ograničenja ne može udovoljiti.

Na dnevni red sjednice Odbora nije uvršten prijedlog kandidata za članove Državnog sudbenog vijeća, što znači da to tijelo predviđeno Ustavom ne postoji jer je jučer istekao četverogodišnji mandat dosadašnjem sazivu.

G. GRBIĆ