Slobodna Dalmacija: 07. 07. 2005.

SUMMIT G8 - OTKAZAN PROSVJEDNI MARŠ DO GLENEAGLESA

Deset tisuća policajaca brine se o osam lidera

Nakon silovitih sukoba jučer ujutro između policije i prosvjednika, kojih je bilo nekoliko tisuća, antiglobalisti su pristali na prijedlog sigurnosnih službi da otkažu prosvjedni marš pa će tako lideri osam najbogatijih država svijeta, nad čijom sigurnošću brine više od 10.000 policajaca, svoj summit početi svečanom večerom koju u njihovu čast priređuje kraljica Elizabeta II.

EDINBURGH - Prosvjedni marš nekoliko tisuća antiglobalista, antiratnih prosvjednika i aktivista za zaštitu okoliša do Gleneaglesa otkazan je nakon silovitih sukoba između policije i prosvjednika, priopćila je u srijedu policija u Škotskoj.

Skupina "Alternativa G8" planirala je u srijedu u vrijeme ručka krenuti prema luksuznom hotelu Gleneagles, gdje će navečer početi sastanak čelnika skupine G8.

"Marš Alternative G8 otkazan je nakon razgovora između policije i organizatora kako bi se izbjegli daljnji sukobi", rekao je glasnogovornik policije.

Organizatori marša pristali su na otkazivanje prosvjeda jer su, kako rekoše, željeli miran protest kojim bi pokazali svoja razmišljanja, što je njihovo demokratsko pravo. Nešto ranije u srijedu ujutro izbili su siloviti sukobi između prosvjednika i policije u obližnjem gradu Sterlingu.

"Sukob je izbio kada su prosvjednici počeli napuštati svoj tabor u Sterlingu. Bacali su predmete na policiju. Dvije su osobe uhićene, ali nema dojava o ozlijeđenima", rekao je službeni predstavnik policije za Reuters. Nekoliko desetaka prosvjednika, među kojima su, kako se vjeruje, anarhisti iz cijele Europe, uhićeno je, a osam policijskih časnika ozlijeđeno, istina lakše, ali su svi zadržani u mjesnoj bolnici.

Policija je zatvorila nekoliko cesta južno od Gleneaglesa, kao i dio glavne ceste koja ide u smjeru sjever-jug. Više tisuća pacifista, antiglobalista i antikapitalista i dalje želi omesti summit G8, optužujući skupinu najbogatijih zemalja u svijetu da ne čini ništa za siromašne.

A upravo siromaštvo uz globalne klimatske promjene dominirat će iduća tri dana na sastanku bogatih u Škotskoj koji počinje svečanom večerom koju će u čast svjetskih lidera upriličiti kraljica Elizabeta II., dok danas počinje službeni dio sastanka lidera osam najmoćnijih država Europe.

Intenzivni kontakti uglednika koji su obilježili vrijeme koje je prethodilo skupu, ukazuju kako je veći dio mjera već usuglašen, prije svega to se odnosi na povećanje novčane pomoći Africi te olakšavanje dužničkih obveza najsiromašnijih država crnog kontinenta. Dopisnik BBC-ja primjećuje kako će se razgovarati i o sveobuhvatnom paketu boljih trgovinskih odnosa i pomoći za Afriku u kombinaciji s novim naglaskom na transparentnije upravljanje državnim poslovima, jer se tamošnje državne vlasti često optužuju za korumpiranost. BBC-jev dopisnik podsjeća kako će skupu u Škotskoj nazočiti i neki afrički lideri koji su već jasno predočili kako očekuju da im se svi dugovi - otpišu.

Na sastanku Afričke unije, koji je upravo okončan u Libiji, zatraženo je i uspostavljanje pravednijih trgovinskih odnosa razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, a posebno ukidanje poljoprivrednih subvencija u najrazvijenijim državama.

Britanski premijer Tony Blair, koji je preuzeo jednogodišnje vodstvo skupinom G8, namjerava nagovoriti ostale da poduzmu hitne mjere kako bi se spriječilo daljnje globalno zatopljenje. To će mu, kažu BBC-jevi dopisnici, teško poći za rukom, jer je američki predsjednik u više navrata ustvrdio kako je Kyoto protokol poguban za američko gospodarstvo.

Inače, prilično pažnje mediji posvećuju osiguranju skupa, tvrdeći da je Škotska ovih dana postala utvrda.

Lideri osam najrazvijenijih zemalja svijeta pod budnim su okom brojnih snaga policije, angažirano je više od 10.000 policajaca iz čitave Britanije. Sudionike summita G8, po slijetanju u zrakoplovnu luku u jugozapadnoj Škotskoj, dočekuje premijer škotske vlade Jack McConel, a potom ih policija prati do hotelskog kompleksa gdje će idućih dana boraviti.