Večernji list: 07. 07. 2005.

EU Bivši šef Europske komisije ocrnio Blaira

Prodi: Blair jedno govori, a drugo čini

Britanski premijer i trenutačni predsjedatelj Europskoga vijeća Tony Blair jedno govori, a drugo čini, barem kada je o Europskoj uniji riječ. Za dvoličnost ga je optužio donedavni predsjednik Europske komisije Romano Prodi, vođa talijanske oporbene koalicije Masline, s kojom će se na parlamentarnim izborima dogodine suprotstaviti sadašnjemu premijeru Silviju Berlusconiju.

Blair je uvijek gajio anglosasku zamisao o Europi, u kojoj bi središnje ustanove u Bruxellesu imale tek rubnu ulogu rekao je Prodi. Dok Blair sebe predstavlja kao "strastvenoga proeuropljanina", i poziva na "osuvremenjivanje" europskoga gospodarstva i društvenoga modela, Prodi upozorava na Blairovo dosadašnje ponašanje: On je oduševljeno podupro Lisabonsku agendu i mjere za ponovno pokretanje europskoga gospodarstva. No, kada ih je trebalo provesti, povukao se i počeo zahtijevati da se odluke o tome donose na državnoj, a ne na europskoj razini.

Prodi je također optužio Blaira, koji sada poziva na veća ulaganja u istraživanje i razvoj, da je izvještaj Europske komisije koji se bavio upravo tom temom posve ignorirao. Za Blaira, čovjeka koji je odbijanjem i najmanjega kompromisa na lipanjskome summitu onemogućio sporazum o europskome proračunu za iduće sedmogodište, optužba o dvoličnosti na europskome polju poklopila se s neugodnom izjavom njegova ministra novčarstva i unutarstranačkoga suparnika Gordona Browna da "treba smanjiti očekivanja o pomoći Africi na sastanku G8". (SdP)