Vjesnik: 08. 07. 2005.

Odlukom Vlade Petrač ostao bez casina Vega

ZAGREB - Odbjegli tajkun Hrvoje Petrač ostao je, odlukom Vlade, bez koncesije za priređivanje igara na sreću, što znači da više ne može raditi njegov casino Vega u zagrebačkom hotelu »Sheraton«. Kako neslužbeno doznajemo, spomenuta je odluka dio aktivnosti koje hrvatska vlada poduzima u cilju »stezanja obruča« oko osoba osumnjičenih za pomaganje i financiranje bijega haaškog optuženika generala Ante Gotovine.

Odluka Vlade, koju je potpisao osobno premijer Ivo Sanader, donesena je na sjednici Vlade održanoj 30. lipnja, a poklopila se s objavom policijskog priopćenja o dovršetku kriminalističke obrade protiv direktora casina Davorina Firisa, bliskog Petračeva suradnika.

Policija je, naime, još mjesec dana ranije izvijestila kako je Firis prijavljen zbog sumnje da je makinacijama oštetio državni proračun za oko 670.000 kuna tako što je još 2003. godine umanjio osnovicu za obračun poreza na dobit casina za oko 3,3 milijuna. U vrijeme spomenute sjednice Vlade policija je ponovo objavila gotovo isto priopćenje, uz nešto preciznije podatke o iznosima godišnje zarade za 2002.

Davorin Firis inače je bio svjedok na suđenju Petraču i ostalima za otmicu sina generala Vladimira Zagorca. On je na sudu potvrdio da je po nalogu Hrvoja Petrača (nepravomoćno osuđenog na šest godina za poticanje na otmicu) otišao u Hypo banku kako bi pružio jamstvo za kredit od 1,5 milijuna eura koji je trebao podići general Zagorec za otkupninu.

Dragan Grdić