Večernji list: 08. 07. 2005.

PREOKRETI Dramatičnim pregovorima Sanader nastoji održati većinu u parlamentu

Glavašev prebjeg Mato Štimac vraća se u HDZ

Autor: Mladenka Šarić

Ni 24 sata nakon pretrčavanja HDZ-ova zastupnika Mate Štimca u Glavašev tabor, čime je premijer Sanader izgubio formalnu parlamentarnu većinu, saborskim je kuloarima dominirala priča da se Štimac poslije prospavane noći kani vratiti starom jatu. On to novinarima nije ni potvrdio ni opovrgao, dodajući, pomalo uzdrman, da će se uskoro sve znati.

Glavaš: I dalje je naš

Poslijepodne je nestao iz Sabora zbog pritiska novinara da im prizna svoje namjere, a već planiran popodnevni susret sa šefom HDZ-a Ivom Sanaderom, nakon kojeg se očekivao rasplet, odgođen je za koji dan.

U HDZ-u tvrde da je sve gotovo i da je Štimac i dalje njihov. No Branimira Glavaša, koji je bio u Osijeku, uvjeravao je da od toga neće biti ništa. Glavaš je, potom, novinare obavijestio da je priča o Štimčevu povratku laž.

Sa Štimcem sam razgovarao tri puta u sat vremena i tvrdi mi da nikakva povratka u HDZ nema. To je njihova fantazija. Njegova je poruka da će razmisliti o povratku u HDZ samo ako Ivo Sanader podnese neopozivu ostavku i sazove izvanredni sabor stranke na kojem će biti izabrano novo vodstvo.

Hoće li ostati premijer ili ne, ne zanima me. O tome odlučuje Sabor, a povuče li se s čela HDZ-a, o povratku u stranku razmislit će stotine Osječana koji su je zbog njega napustile rekao je Glavaš. I jučer je bila nepoznanica zašto je Mato Štimac, koji je u HDZ-u od 1991., odlučio prijeći Glavašu.

Pritisci i ucjene

Nagađalo se svašta, spominjali su se pritisci, ucjene i staro prijateljstvo, a jedna od teorija bila je ona o Štimčevu nezadovoljstvu izazvanom neispunjenim očekivanjem da će postati župan Virovitičko-podravske županije.

To mu se očekivanje, međutim, izjalovilo zbog koalicijskog aranžmana HDZ-a i HSP-a složena na predsjedničkoj razini. Mnogi su HDZ-ovi zastupnici sudjelovali u nagovaranju zabludjela sina da se vrati, pa je, tako, viđen u društvu sa Stjepanom Fiolićem, Karmelom Caparin...

Koga peca Glavaš?

"Buba" da Glavaš peca još dva hade-zeovca jučer je ostala nepotvrđena. Iz 4. izborne jedinice, u kojoj su izabrani i Glavaš i njegovi zastupnici Šišljagić i Drmić te Štimac, HDZ-u su ostala još tri zastupnika. Zamjenica Ivice Buconjića u Saboru Nevenka Majdenić, koju je HDZ postavio na čelo Odbora za izbor i imenovanja nakon Glavaševe smjene, kaže da neće u prebjege, a za Josipa Đakića, koji je ušao u javni sukob sa Štimcem zbog pretrčavanja, te Vladimira Šeksa, nerealno je zaključiti da bi učinili takvo što.