Slobodna Dalmacija: 08. 07. 2005.

EKSKLUZIVNO KĆER RADOVANA KARADŽIĆA U RAZGOVORU ZA "SLOBODNU"

SONJA KARADŽIĆ: MOJ BRAT JE OTET!

Piše: Zoran ŠAGOLJ

PALE - "Moj brat nije ni uhićen, ni priveden, on je brutalno otet, kidnapiran", rekla nam je glasom punim gorčine Sonja Karadžić-Jovičević, kćer odbjegloga ratnog vođe bosanskih Srba i haaškoga optuženika Radovana Karadžića, u telefonskom razgovoru u ponedjeljak, oko podneva, nekoliko sati nakon što su snage NATO-a upale u stan Saše Karadžića na Palama i odvele ga u nepoznatom smjeru.

Prema njezinu pričanju, dan ranije, u srijedu, oko 14 sati, strani su vojnici došli u obiteljsku kuću Karadžićevih u centru Pala, u kojoj trenutačno žive njezina majka Ljiljana Zelen-Karadžić, teta i svekrva, kako bi vratili dio stvari oduzetih pri pretresu 25. svibnja. Tada su najavili, kaže, da će s istom namjerom doći idući dan i u stan koji sa suprugom i dvoje djece koristi Saša Karadžić, inače u vlasništvu njegova punca Vlade Močevića, te mu poručili da ih može čekati u 9 sati.

- Moj ih je brat dočekao u stanu negdje između 9 - 9.30 sati, uredno ih pustio u stan i počastio pićem. Kada je nakon nekog vremena u stan došao Sašin punac, čuo je kako Saša s vojnicima razgovara na engleskom i čak se smiju, ali su ga odmah s uperenim puškama otjerali u jednu susjednu sobu i zatvorili. U stanu je bila i Sašina supruga, koja je ležala jer je bolesna. Nakon nekog vremena, punac više nije čuo nikakve glasove i izišao je iz sobe. Shvativši da nikoga nema, otrčao je do balkona i vidio kako izvode moga brata s lisičinama na rukama, navučenom pancirkom i povezom preko očiju. Sletio je u prizemlje zgrade, ali kada je pokušao doći do Saše, ispriječio mu se vojnik i udario ga kundakom puške - tvrdi Sonja Karadžić.

Kako joj je kasnije ispričao Močević, pred zgradom je bilo 10-ak vojnih vozila i oko 50 naoružanih vojnika koji su osiguravali mjesto akcije u neposrednoj blizini paljanske glavne pošte i brojnih poslovnih prostora, pa se ubrzo okupio i velik broj znatiželjnika. U strahu od odmazde, Karađžića mlađeg munjevito su smjestili u jedan crni džip i nakon 10-ak minuta prebacili do obližnjeg igrališta, gdje je ukrcan u jedan od dva helikoptera. Prema informacija kojima raspolaže obitelj, najvjerojatnije je odvezen helikopterom koji se zaputio na sjever, u američku vojnu bazu kod Tuzle.

- Kada je punac, prije nego štu su ga odveli ispred zgrade, tražio da mu kažu gdje vode Sašu, jedan časnik rekao je kako će ga vratiti za 15-ak minuta. Prošla su tri sata od akcije a mi još ništa ne znamo - rekla nam je Sonja Karadžić.

Za nju nema sumnje kako je cijela akcija izvedena kako bi se Radovana Karadžića prisililo na predaju.

- Ovo nije prvi put, na to smo se već naučili svih ovih godina. Ne prati se u stopu i prisluškuje samo nas, već cijelu širu obitelj. Radovan Karadžić ne dovodi obitelj u poziciju da zna o njegovu kretanju, jer bila bi to najslabija karika. On ima našu duhovnu podršku, neka to nitko ne sumnja, ali nismo u poziciji pomoći mu fizički i materijalno - poručila je Sonja Karadžić.

PALE AKCIJA MEĐUNARODNIH SNAGA U ČETVRTAK UJUTRO

NATO uhitio Karadžićeva sina Sašu

BANJA LUKA - Saša Karadžić, sin Radovana Karadžića, kojeg Haaški tribunal tereti za ratne zločine, odveden je u četvrtak ujutro iz stana na Palama i helikopterom NATO-a odveden u nepoznatom pravcu. Akciju su izveli američki pripadnici NATO-a, koji su ušli u njegov stan u centru Pala, tvrdeći da žele vratiti dio dokumentacije koju su u ranijim akcijama izuzeli.

Saši Karadžiću je stavljena pancirka, izveden je iz stana i terenskim vozilom NATO-a prebačen do igrališta u centru naselja, odakle je odveden jednim od dva helikoptera koji su korišteni u akciji, rekli su očevici. Karadžićev punac Vlado Močević pokušao je spriječiti odvođenje unuka, tvrde očevici, koji su čuli i obećanje stranih vojnika da će Saša Karadžić biti vraćen za 15 minuta.

Iz Stožera NATO-a u Sarajevu u četvrtak je potvrđeno da je Saša Karadžić uhićen u četvrtak ujutro, u 09.10 sati, na Palama zbog podrške optuženima za ratne zločine. Kako je istaknuto iz NATO-a, uhićenje su izvele multinacionalne sigurnosne snage prisutne u BiH, bez incidenata, nakon čega je Saša Karadžić prebačen na sigurnu lokaciju.

Karadžićev sin je optužen za podršku jednom optuženom za ratne zločine te se sumnjiči da možda posjeduje informacije bitne za lociranje optuženih za ratne zločine ili identificiranje njihovih pomagača. Kako je istaknuto, uhićenje je izvedeno u sklopu zakonskog mandata međunarodnih snaga u BiH prema Općem okvirnom sporazumu za mir, čiji je cilj podrška OHR-u i vlastima u BiH. NATO također navodi kako će Aleksandar Saša Karadžić biti tretiran sukladno međunarodnom humanitarnom pravu, te da će Međunarodnom crvenom križu biti omogućen pristup uhićenom.

A. MACANOVIĆ