Večernji list: 09. 07. 2005.

OSIJEK "Rekonstituiranje" Gradskog vijeća i gradskih poduzeća

Glavaš i Đapić podijelili poduzeća

Autor: BRANKO VRBOŠIĆ

OSIJEK - Nakon samo 23 dana Branko Lacković razriješen je s funkcije predsjednika Gradskog vijeća, a očekivano je na to mjesto izabran Branimir Glavaš. Bivši gradonačelnik dr. Zlatko Kramarić iz opozicijske klupe dobacio je kako su "i dubrovački knezovi dulje vladali", no Glavaš je uzvratio da ne strahuje od promjena jer će vlast odraditi mandat do kraja.

Za gradonačelnikova zamjenika većinom glasova vijećnika Gradskog vijeća jučer je izabran dr. Vladimir Šišljagić, a za članove Poglavarstva Branko Lacković i Oliver Grigić. Time je - uz prije izabrane gradonačelnika Antu Đapića, dogradonačelnika Gordana Matkovića i članove Poglavarstva Mirjanu Smoje, Tonu Papića, Stjepana Sokola i Davora Lamzu - zapravo kompletiran sastav nove gradske izvršne vlasti.

Vladajuća koalicija Nezavisne liste Branimira Glavaša i HSP-a učinila je i korak dalje pa je razriješila članove skupština gradskih poduzeća koje je imenovala bivša vlast, a imenovala nove. Nadzor nad najvažnijim gradskim poduzećima preuzeli su Branimir Glavaš i Anto Đapić.

Tako je Glavaš imenovan za člana skupštine Tržnice (umjesto Vladimira Bučevića), Vodovoda (umjesto Željka Koškog) i Sportskih objekata (umjesto Dubravka Sladića), a Đapić u GPP (umjesto Tibora Sante), Ukop (umjesto Stjepana Stjepaneka) i Unikom (umjesto Zlatka Benašića).

U ostale tvrtke imenovani su bliski suradnici dvaju lidera. Sjednica je inače protekla uz predsjedanje čak triju osoba. Na najvišem stolcu u dvorani prvo je sjedio Lacković, nakon njegova razrješenja zasjeo je umirovljenik Ivan Bernatović, a potom Glavaš.

Naravno, britko vođenje sjednice pod Glavaševom palicom odmah je izazvalo povišenje vijećničkog adrenalina, Kramarić je čak zamolio da se "ne siluje demokracija", no bilo je i smijeha. Tako se pravaš Tone Papić obratio Kramariću s "gospodine gradonačelniče", a čak je i Glavašu izletjelo "gospodine grado..., o Bože, gospodine Kramarić!"