Novi list: 09. 07. 2005.

OBILJEŽAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI

I nakon 10 godina glavni krivci na slobodi

SARAJEVO/ZAGREB – Obilježavanje 10. godišnjice genocida u Srebrenici započelo je u petak polaskom oko tisuću sudionika »Marša smrti – puta slobode, Srebrenica 1995-2005« s Crnog vrha kod Zvornika prema Potočarima, gdje će se u ponedjeljak, 11. srpnja, kod Memorijalnog centra održati središnja komemoracija na kojoj se očekuje oko 50.000 ljudi.

Uz ugledne sudionike i njihove govore, skup u Potočarima obilježit će i izostanak najodgovornije osobe za procesuiranje počinitelja najtežeg ratnog zločina u Europi od 1945. – glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte – kao i razlozi njezinog nedolaska. Tužiteljica je objavila da neće sudjelovati na komemoraciji iz prosvjeda što su glavnooptuženi za genocid, bivši politički i vojni čelnik RS, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još uvijek u bijegu.

»Tužiteljica se ne može suočiti sa žrtvama kada se Karadžiću i Mladiću dopušta da ostanu nekažnjeni 10 godina nakon što su optuženi od ICTY-a. Nedopustivo je i sramotno da dvojica najodgovornijih za srebrenički genocid nisu izvedeni pred lice pravde. Velika većina žrtava neće nikada vjerovati da je pravda izvršena sve dok se njima ne sudi«, rekla je glasnogovornica Del Ponte, Florence Hartmann. (Hina)