Slobodna Dalmacija: 09. 07. 2005.

PREDLOŽENE NOVINE U ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU SAMO SU BLIJEDA VARIJANTA NAJAVLJENIH VELIKIH PROMJENA

Zakon o zdravstvu svodi se na uvođenje nove takse

ADMINISTRATIVNI TROŠAK Uvodi se administrativni trošak po uputnici, receptu i svakoj drugoj usluzi u zdravstvu, koji će koštati najmanje pet kuna. Zakonom se, međutim, propisuje da maksimalni trošak mjesečno po pacijentu može iznositi 30 kuna, a sve iznad toga podmirit će država

ZAGREB - Nakon što je ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić "Slobodnoj Dalmaciji" u četvrtak demantirao da prijedlog Zakona o zdravstvenom osiguranju postoji u zakonskom obliku koji će idući tjedan razmatrati uži kabinet Vlade, taj smo dokument dobili u petak, a iz njega je očito da ministarstvo drži da će nakon hitne saborske procedure zakon biti na snazi 10. listopada ove godine.

Ovime je način na koji zdravstvena administracija HDZ-a u medijima i stručnoj javnosti prezentira problem zdravstvenog osiguranja dosegao razmjere farse, jer je stalna praksa da se objavljene promjene već idući dan demantiraju. HDZ je u godinu i pol dana u medijima demantirao ili odustao od najmanje 20 najavljenih poteza koji su se odnosili na zdravstveno osiguranje.

Vrhunac napetosti oko zakona dosegnut je prije mjesec dana, nakon serija "prijetnji" MMF-ovim navodnim zahtjevom da se zdravstvo počne naplaćivati od građana. Ministarstvo je tada najavilo visoke iznose taksacija u zdravstvu, a rečeno je da je stvar tako ozbiljna da će se zatražiti stranački konsenzus. Na koncu je zakon ovaj tjedan razmatran na sastanku Predsjedništva HDZ-a, u potpunoj tajnosti i bez konzultacija sa socijalnim partnerima, iako u ponedjeljak treba biti predočen GSV-u. Budući da stranka sada svu odgovornost preuzima na sebe, predloženi je zakon samo blijeda varijanta najavljenih velikih promjena, što se vidi i u financijskoj kalkulaciji: promjena zakona zdravstvu bi trebala donijeti pola milijarde kuna, ako se ubroji ušteda na pogrebnim troškovima i troškovima prijevoza! Podsjetimo, zdravstvo je u minusu četiri milijarde kuna.

Uvodi se administrativni trošak po uputnici, receptu i svakoj drugoj usluzi u zdravstvu, koji će koštati najmanje pet kuna. Zakonom se, međutim, propisuje da maksimalni trošak mjesečno po pacijentu može iznositi 30 kuna, a sve iznad toga podmirit će država. Od administrativne takse bit će oslobođena djeca do 18 godina i 80-postotni invalidi, ukupno milijun ljudi. Prijašnje najave govorile su da će se naplata administrativne takse odvijati bez mjesečnog limita, što je izazvalo revolt kod bolesnih jer bi ih takva varijanta skupo koštala.

Sustav participacija i dopunskog osiguranja ostaje isti kao i u postojećem zakonu, iako se pokazao potpunim promašajem. Očekuje se da će dopunsko većim dijelom prijeći u ruke privatnih osiguravatelja, pa se još ne može govoriti o cijenama polica. U prijedlogu zakona nema izračuna koliko će zdravstveni sustav prihodovati od participacija i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ukida se pravo na naknadu za pogrebne troškove koja je iznosila 900 kuna, te se povećava kilometraža udaljenosti pacijenta od izabranog liječnika na koju će se plaćati troškovi prijevoza. Prema postojećem zakonu, plaćalo se onima koji do liječnika putuju 30 km, dok će ubuduće troškovi biti pokriveni onima koji su od liječnika udaljeni 100 km.

Zakon se tri dana donosio na sastancima Predsjedništva HDZ-a gdje je, prema dobro obaviještenim izvorima, bivši ministar Andrija Hebrang demonstrirao svoju "dominaciju u sjeni" nad aktualnim ministrom Ljubičićem. Hebrang je i u medijima prije mjesec dana napao Ljubičića nakon što je ministar najavio daleko veći udar na mjesečni budžet bolesnika, kroz administrativne troškove bez ograničenja, iako je sam prethodno zagovarao teoriju da se zdravstvo mora početi dodatno naplaćivati od osiguranika.

Zakon koji je nastao na testiranju živaca javnosti, političkih stranaka i socijalnih partnera, na koncu je takav da niti će vuk biti sit, niti će ovce ostati na broju: radi se isključivo o uvođenju nove takse koja se neće osjetiti u sustavu, a to znači da će ostati barem jednako loš.

Nataša ŠKARIČIĆ