Novi list: 10. 07. 2005.

BIVŠEM VLASNIKU »CROATIA BUSA«, OSUĐENOM NA SEDAM GODINA, ZAMEO SE TRAG

Suliću je ostavljeno vrijeme da pobjegne?

Odbjeglom tajkunu, koji nije došao na izricanje presude, ostavljen je kraći rok da se javi u pritvor, a nakon nekoliko dana naloženo je policiji da ga potraži. Policija ga nije uspjela naći pa je tjeralica raspisana tek tjedan dana nakon presude

ZAGREB – Leon Sulić (60), koji je prije dva tjedna na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog malverzacija u Croatia busu, još nije pronađen.

Kako smo već izvještavali, prije dva tjedna sudac Vladimir Pavleković osudio je Sulića na sedam godina zatvora zbog malverzacija u Croatia busu, »teških« oko 15 milijuna kuna. S obzirom na to da je osudio Sulića na više od pet godina zatvora, sudac Pavleković odmah mu je odredio obvezan pritvor, ali nije ga mogao smjestiti iza rešetaka jer Sulić nije došao na izricanje presude.

Nakon što mu je ostavio kraći rok da se sam javi u pritvor, sudac Pavleković je nekoliko dana kasnije naložio policiji da ga potraži na adresama na kojima ima prijavljeno boravište i prebivalište. Policija ga međutim nije uspjela pronaći pa je o tome izvijestila suca, koji je, tako, tek prošle srijede za njim raspisao tjeralicu. Suliću je to vrijeme očito bilo dovoljno da se sakrije od policije.

Kao što je poznato, suđenje Leonu Suliću bilo je obilježeno čestim izostancima optuženika i sličnim događajima. Svoje izostanke pravdao je zdravstvenim tegobama, a unatoč medicinskoj dokumentaciji o tome lani je uspio otići na Europsko prvenstvo u Portugal pogledati koju utakmicu, umjesto da u Zagrebu bude na suđenju ili bar u krevetu. Vjerojatno i zbog toga, pojavila su se nagađanja kako je Suliću omogućeno da pobjegne iz zemlje, a spekulira se i da je uoči objave presude otišao u Lourdes ili u SAD kod brata. Naš list jučer je tako nazvala jedna osoba koja se predstavila kao zagrebački policajac te je ustvrdila da je Suliću, zbog dobrih veza s HDZ-om, sam ministar Marijan Mlinarić omogućio bijeg, tako što je odugovlačio s tjeralicom.

Za razliku od Sulića, Miroslav Kutle nije imao sreće s procjenama kad treba doći na presudu, a kad ne. Na presudu za gospodarski kriminal u Tisku došao je uvjeren da će biti oslobođen, ali osuđen je i odveden u lisicama, dok na oslobađajuću presudu za malverzacije u Dioni nije došao.

Jednako kao i Sulić, Alen Butković (31) iskoristio je pravo da ne dođe na presudu te je pobjegao iz Hrvatske od desetogodišnje zatvorske kazne za ubojstvo porečkog političara i poduzetnika Klaudija Beakovića.

Sergej ABRAMOV