Vjesnik: 11. 07. 2005.

Sanader zabranio godišnje odmore zbog hvatanja Gotovine

Postoje ozbiljne ocjene prema kojima se Hrvatska upozorava da ne smije doći do pasivizacije u akciji hvatanja odbjegloga generala

DUBROVNIK - Hrvatska vlada ozbiljno je shvatila sugestije Europske unije da se što prije napravi konkretan pomak u slučaju odbjegloga generala Ante Gotovine, jer je to jedino jamstvo za početak pregovora o punopravnom članstvu; premijer Ivo Sanader je svim dijelovima državne službe koji se bave provedbom Akcijskog plana za hvatanje Gotovine, zabranio ovo ljeto korištenje godišnjih odmora.

Diplomatski izvori bliski Ministarstvu vanjski poslova potvrdili su Vjesniku da će sve službe zadužene za akciju hvatanja Gotovine ovo ljeto morati preskočiti godišnji odmor. Tu informaciju potvrdio nam je i glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Na Zrinjevcu tvrde kako je sada pravo vrijeme da se iskoristi pozitivna intonacija britanskog predsjedavanja koja održava dinamiku proširenja.

»Jako je važno da se održava aktivna uloga u provedbi Akcijskog plana«, naglasili su hrvatski diplomati. Iz diplomatskih izvora može se saznati da postoje ozbiljne ocjene prema kojima se Hrvatska upozorava da ne smije doći do pasivizacije u akciji hvatanja odbjegloga generala preko ljeta. Vrednovanje tih aktivnosti čelnici EU-a moći će izraziti već u ponedjeljak kada se u Londonu održava sastanak task forcea, radne skupine EU-a čiji je zadatak procijeniti razinu i kvalitetu hrvatske suradnje s Haaškim sudom.

Hrvatski diplomatski izvori su kazali kako za strah da se prestane preko ljeta raditi na »slučaju Gotovina« nema nikakva razloga, jer se na provedbi Akcijskog plana intenzivno radi, i to u dva smjera; intenzivne komunikacije s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte i njezinim uredom, te s Europskom unijom.

»Potpuno smo svjesni da će za eventualni jesenski početak pregovora s EU-om biti presudno sljedećih mjesec i pol dana«, kazao je izvor blizak Vladi.

Prvu priliku da se potvrdi potpuna suradnja s Haaškim sudom Hrvatska će, ako se u međuvremenu ne dogodi nešto dramatično, imati početkom rujna, kada će ministri vanjskih poslova održati neformalni sastanak. Formalne odluke se ne očekuju, međutim, bit će važan dojam.

Hrvatski diplomati ističu kako je Akcijski plan pozitivno ocijenjen, no priznaju da se njegova provedba mora odraditi »nešto bolje nego savršeno«. Također je važno, dodali su, da se slučaj Hrvatske tretira izvan takozvane turske agende.

Europska diplomacija već je u nekoliko navrata naglasila službenom Zagrebu da će pregovori, ako se riješi jedino preostalo pitanje, početi odmah.

Bruno Lopandić