Novi list: 11. 07. 2005.

OD 30. OŽUJKA PREDSJEDNIK VLADE TRIDESETAK PUTA SVEČANO OTVORIO ILI PUSTIO U PROMET NOVE OBJEKTE

Sanader rezao vrpce svakog trećeg dana

Priredbe na kojima sudjeluje premijer nisu prestale sa završetkom predizborne kampanje, što znači da one možda imaju veze s pokušajem da se na domaćem terenu anuliraju neuspjesi u pridruživanju Europi

ZAGREB – Pod budnim okom premijera Ive Sanadera danas će splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo u Splitu potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sanaciju odlagališta komunalnog otpada »Karepovac«. Nakon što obavi taj posao premijer će ponovno »skoknuti« u Zagreb gdje se dva-tri sata nakon svečanog potpisivanja ugovora sastaje sa socijalnim partnerima. Vjerojatno ga u poslijepodnevnim satima očekuje i izvanredna sjednica Vlade. I tako svaki dan već dva-tri mjeseca. Dugo su premijeru Sanaderu zamjerali da samo putuje po svijetu, uglavnom po Europi, te da ga premalo ima u Hrvatskoj.

No, posljednja tri mjeseca to se promijenilo. Premijer se »razletio« po Hrvatskoj, ima ga na tri različita kraja zemlje u jednom danu. Ponekad se čini da je na dva mjesta u isto vrijeme, što je dosad bilo rezervirano samo za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ili potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor.

U posljednja tri mjesca premijer je čak 30 puta, odnosno svaki treći dan nešto svečano otvarao, puštao u promet ili označio početka radova. Bilo je tu još sudjelovanja u svečanim promocijama različitih Vladinih programa, primjerice, Desteljeća za Rome ili novog nacionalnog obrazovnog standarda, obilazaka gradilišta i potpisivanja različitih ugovora i darovnica, ali svečanih otvaranja je samo tridesetak.

Predizborna otvaranja

Može se odrediti i točan datum kad je to i gdje započelo, 30. ožujka u Vrbnom, malenom zagorskom mjestu u općini Bednja gdje je premijer svečano otvorio područnu osnovnu školu Josipa Jedvaja. Ne može se reći da premijer i dotad nije putovao po Hrvatskoj jer se desetak sjednica Vlade održalo izvan Zagreba, ali se na prste jedne ruke može izbrojati koliko je puta u prvih 15 mjeseci svog mandata nešto svečano otvorio. Za to vrijeme barem je stotinjak dana proveo u inozemstvu, gdje se zaputio pedesetak puta.

Ovogodišnji je pak travanj bio rezerviran za gospodarske uspjehe, pa je tako premijer, između ostaloga, bio glavni lik u svečanosti isporuke prvog od 70 niskopodnih tramvaja koje je »Končar« izgradio za ZET. U Slobodnoj zoni Varaždin otvario je tvornicu »BHS Corrugated Strojevi«, a zaletio se istog dana i na otvaranje sajma građenja i opremanja na Zagrebačkom velesajmu. No, travanj je samo nagovijestio predizborne aktivnosti jer je u svibnju premijer gotovo dvadesetak puta nešto svečano otvarao: knjižnice, velike studije HTV-a, carinarnicu u Krapini, na kojoj se ni boja nije osušila prije početka svečanosti, pogone za proizvodnju računala privatne tvrtke M SAN, a nazočio je i obilježavanju početka radova na podsustavu kanalizacijskog sustava Kaštela – Trogir.

Pohodi nakon odbijenice

Izbori su završili 15. svibnja, ali je Sanader i dalje jednakim tempom nastavio do kraja mjeseca rezati vrpce. Lipanj je bio rezerviran za završetke radova u cestogradnji. Puštena je u promet dionica Istraskog ipsilona, most u Jasenovcu, autocesta Zagreb – Split i dionica Rupa – Jurdani. Nakon svih tih uspjeha u cestogradnji, premijer je odletio do Dubrovnika gdje je svečano otvorio hotel »Hilton Imperial«. No, nije to prvi hotel koji je premijer otvorio jer je još prošle zime postavljujući posljednji dio makete otvorio hotel »Osijek« u Osijeku.

Činjenica da priredbe na kojima sudjeluje premijer nisu završile s okončanjem kampanje za lokalne izbore pokazuju da one možda imaju veze i s pokušajem da se na domaćem terenu anuliraju neuspjesi u pridruživanju Europi. Tomu u prilog ide i činjenica da je prva »odbijenica« iz Europe stigla 16. ožujka, a premijer je intenzivnije počeo posjećivati svečana otvaranja krajem tog mjeseca.

Svibanj rezerviran za Franju Tuđmana

Sanader je prije izbora u svibnju otkrio i tri spomen-ploče prvom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu. Tako je 1. svibnja u Okučanima otkrio ploču s imenom trga – Franjo Tuđman. Tjedan dana kasnije u Splitu je otkrio spomenik Franji Tuđmanu. Dva dana prije izbora, 13. svibnja u Velikoj Gorici premijer je otkrio Tuđmanovu bistu i time otvorio park koji nosi njegovo ime.

Jagoda MARIĆ