Vjesnik: 11. 07. 2005.

Ashdown: ne smijemo stati dok se sve krivce ne privede pravdi

Da doista žele uhvatiti Karadžića i Mladića, to su mogli učiniti. Ovako je cijela priča nedorečena, kaže Bahra Behtić, koja u ponedjeljak pokapa brata

SREBRENICA (Od Vjesnikovih izvjestitelja) – Intoniranjem himne i podizanjem zastave BiH, u ponedjeljak će, točno u podne, početi svečana ceremonija obilježavanja 10. obljetnice genocida u Srebrenici, nekadašnjoj »zaštićenoj zoni BiH«. Nakon vjerskog obreda, koji će predvoditi reis-ulema Mustafa Cerić, te prigodnih govora visokih gostiju iz inozemstva, bit će pokopani i posmrtni ostaci 610 identificiranih žrtava srebreničkog pokolja.

U Memorijalnom centru »Potočari« u nedjelju su tekle završne pripreme za komemoraciju nedužnim žrtvama Srebrenice na kojoj će nazočiti, kako se procjenjuje, 50.000 ljudi iz BiH i inozemstva.

Upravo stoga pojačane su mjere sigurnosti, helikopteri EUFOR-a nadlijetali su tijekom prijepodneva šire područje Potočara, a policija Republike Srpske, u čijem je sastavu Srebrenica, nadzirala je cijelu trasu ceste od Zvornika do Bratunca i Srebrenice.

Prema riječima direktora policije srpskog entiteta Dragomira Andana, u osiguranje komemoracije uključeno je oko 2000 policajaca i djelatnika sigurnosnih agencija cijele BiH.

Udruga »Majke Srebrenice i Žepe« u nedjelju su u Memorijalnom centru uručile Potočarsku povelju visokom predstavniku međunarodne zajednice Paddyju Ashdownu te nekadašnjem povjereniku za ljudska prava UN-a Tadeuszu Mazowieckom.

Nakon što mu je predsjednica Udruge Hajra Čatić svečano, u znak zahvalnosti, pred stotinjak Bošnjaka i mnogobrojnim novinarima iz cijele Europe uručila povelju, Ashdown je kazao da mu je čast biti na ovome mjestu s njegovim životnim uzorom Mazowieckim i srebreničkim majkama koje su mu najviše pomogle u stvaranju Memorijalnog centra.

»Majke Srebrenice su moja inspiracija, a svoj san o stvaranju mjesta obilježavanja strahovitog i nezamislivog pokolja nikako ne bih mogao pretvoriti u stvarnost bez njihove svesrdne pomoći. Ne smijemo i nećemo stati dok se sve krivce ne privede pravdi«, kazao je Ashdown, ispričavajući se okupljenima zbog emocija koje su se mogle osjetiti u njegovu glasu.

Što pak o Ashdownovim riječima misli rodbina srebreničkih žrtava? Tridesetpetogodišnja Bahra Behtić, koja će u ponedjeljak pokopati brata, uvjerena je da međunarodna zajednica ne želi uhititi Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

»Jer da to doista žele, to su mogli učiniti. Ovako je cijela priča nedorečena«, rekla je Vjesnikova sugovornica, koja je 11. srpnja 1995. imala sreću da konvojem za Tuzlu izađe iz Potočara. No njezin otac, kao i gotovo svi muški članovi obitelji, nisu bili te sreće. Njezin otac Nermin i dalje se vodi kao nestali, kao uostalom nešto više od 6000 Srebreničana.

»Drago mi je što mi je brat Refik napokon identificiran i što će u ponedjeljak biti pokopan. No nije mi drago što ne leži pokraj svog oca Adila«, rekla je u reporterski diktafon tridesetogodišnja Mirsada Šiljković iz Gobelje. Ona je u srebreničkome masakru izgubila desetak članova obitelji.

Ćamka Barjaktarević izgubila je sina Ešada. Stojeći nad otvorenom rakom gdje će danas biti položen tabut, u islamskom svijetu lijes s posmrtnim ostacima, njezina sina, nije mogla suspregnuti suze.

»Tužno je kada u napuštenoj tvornici akumulatora leži 610 lijesova, a krivci su na slobodi«, rekla je tiho.

Druga Srebreničanka, koja je htjela ostati neimenovana, izgubila je u srpnju 1995. zeta. Što misli o najavljenom skupu, koji za utorak u obližnjem Bratuncu u sjećanje na srpske žrtve pripremaju tamošnji Srbi, ta žena odgovara kratko: »To je glupost, jer bi oni trebali doći u Potočare u ponedjeljak i pokloniti se žrtvama nadajući se da će im Bog oprostiti grijehe«.

Iako su Majke Srebrenice već prije više od mjesec dana oštro prosvjedovale zbog najavljenog dolaska predsjednika Srbije Borisa Tadića, posve je izvjesno da će on doći u Potočare.

»Nije mi to nikakva satisfakcija što će se on možda ispričati. Iskreno govoreći, bolje je da uopće ne dolazi«, uvjerena je Šemsija Behtić, koja će također pokopati zemne ostatke svog sina. Osim njega, ta je Srebreničanka izgubila i dva brata.

Komemoraciji u Potočarima u ponedjeljak će nazočiti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a među govornicima najavljeni su Sulejman Tihić, član Predsjedništva BiH, Theodor Meron, predsjednik Haaškog suda, Jack Straw, britanski ministar vanjskih poslova, te Paul Wolfowitz, predsjednik Svjetske banke.

Televizijski prijenos u Haagu, 10 godina poslije, neće, posve je sigurno, pratiti glavni krivci srebreničke tragedije - Mladić i Karadžić.

Milan Jelovac, Vanja Majetić