Večernji list: 12. 07. 2005.

PREDSJEDNIKOVO ZDRAVLJE Mesićev liječnik potvrdio nedavni zdravstveni incident

Mesiću pozlilo jer je predugo bio u sauni

Autor: DIANA GLAVINA

- Nema razloga za zabrinutost. Predsjednik je Mesić dobro - rekao nam je prof. dr. Boris Vucelić, voditelj predsjednikova liječničkoga konzilija, koji taj posao obavlja od prvog dana predsjedničkog mandata Stjepana Mesića, inače stručnoj i široj javnosti poznat kao internist-gastroenterolog Kliničkoga bolničkog centra "Rebro" u Zagrebu.

Kako je prof. Vucelić iscrpno upoznat s predsjednikovim zdravstvenim stanjem i njemu se prijavljuje svaki eventualan "incident", na naš je upit potvrdio informaciju da je Mesiću nedavno pozlilo u sauni.

Minute previše

Istina je, predsjednik je na visokoj temperaturi u sauni proboravio nekoliko minuta dulje nego što je mogao podnijeti njegov organizam. Nije sauna toliko zdrava kao što mnogi misle, čak ni za osobe koje su mnogo mlađe od predsjednika Mesića.

Organizam zahtijeva i određenu pripremu za dulji boravak u sauni, u suprotnom će reagirati slabošću kao što se to dogodilo Mesiću kaže B. Vucelić. Inače, predsjednik Mesić, rekao nam je prof. Boris Vucelić, redovito, svakih šest mjeseci, obavi kontrolu svog zdravstvenog stanja, sve ono što je dio rutinskog sistematskog pregleda.

Nakon proljetnog sistematskog pregleda već je utanačen termin za jesensku kontrolu. Zbog njegove dobi, ništa ne želimo prepustiti slučaju ili iznenađenju, a predsjednik bez i najmanjeg pogovora dolazi na preglede kaže prof. Vucelić te napominje da se Mesić od svog prvog predsjedničkog mandata, zauzimao za javnost svog zdravstvenog statusa i svoj zdravstveni karton nikada nije skrivao. Tako je hrvatskoj javnosti i poznato da predsjednik države ima povišen kolesterol u krvi.

Javno o zdravlju

Nije riječ o izrazito povećanim vrijednostima, ali i to je pod kontrolom jer predsjednik uzima lijek za snižavanje kolesterola. On je inače dobra zdravlja, u dobroj je kondiciji i, s obzirom na visoku životnu dob, nema ama baš nikakvih zdravstvenih tegoba kaže prof. Vucelić te dodaje da je predsjednik, kad je riječ o zdravlju i kontrolama, "vrlo kooperativan i poslušan".

Vucelić smatra da bi jednom u godini trebalo javnosti objaviti zdravstveni karton predsjednika države, a to ovisi o procjeni i dogovoru na višoj političkoj razini.

Smatra također da bi hrvatska javnost trebala biti redovito izvještavana o zdravstvenom statusu i predsjednika Vlade i predsjednika Sabora, odnosno Ive Sanadera i Vladimira Šeksa.

U sauni pada tlak, što može izazvati slabost

Osoba koja nije "utrenirana" ne bi smjela ulaziti u saunu jer nagla promjena temperature, iz hladnoga u vruće, veliko je opterećenje za kardiovaskularni sustav, posebno za srce, kažu liječnici. U starijih ljudi koji često već imaju određene aterosklerotske promjene, visoka temperatura može dovesti do pucanja krvnih žila i izljeva krvi. Također, visoka temperatura širi krvne žile zbog čega pada krvni tlak, mozak dobiva manje kisika i zbog toga se može javiti slabost.