Novi list: 12. 07. 2005.

USTAV I ZAKON NA KUŠNJI

DSV-a još nema

ZAGREB – Državnom sudbenom vijeću (DSV), ili većini njegovih članova, istekao je četvorogodišnji mandat 6. srpnja, a Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) ističe u studenom ove godine. I u DSV i u DOV, koji imaju po 11 članova, tijekom prvog četverogodišnjeg mandata imenovan je naknadno po jedan novi član. Saborski Odbor za pravosuđe pozvao je šest mjeseci prije isteka mandata ovlaštene predlagatelje da predlože kandidate i to za 11 članova DSV-a, odnosno za cijeli sastav, a za DOV je pozvao predlagatelje da kandidiraju samo 10 novih članova.

Tek potom postalo je sporno je li istekao mandat i naknadno izabranim članovima i odnosi li se četverogodišnji mandat na tijelo, kako se to tumačilo za izbore za DSV, ili na svakog pojedinog člana, kao kod izbora za DOV. Ustavno pravni stručnjaci smatraju logičnijom interpretaciju po kojoj mandat traje tijelu, a ne članovima. Pozivaju se pritom na analogiju s izborom članova predstavničkih tijela od Sabora do općina. Prikloni li se Odbor tumačenju po kojem jednom članu DSV još teče mandat, tada bi se trebalo birati smo 10 članova, što znači da bi postupak izbora trebao krenuti iznova, jer je dosadašnji postupak kandidiranja proveden za 11 članova.

Bude li se postupak ponavaljao to znači da DSV praktično ne bi postojao. Zbog nepreciznih ustavnih i zakonskih odredbi, slažu se ustavnopravni stručnjaci, ispada da bi svako rješenje bilo istodobno i ustavno i dvojbeno.

G. GRBIĆ