Vjesnik: 12. 07. 2005.

Groblje - bunt protiv genocida

U Potočarima obilježena 10. godišnjica srebreničkog masakra , najvećeg zločina nakon Drugog svjetskog rata, u kojem su srpske snage generala Ratka Mladića, od 9. do 16. srpnja 1995. ubile više od 8000 Bošnjaka

POTOČARI (Od Vjesnikovih izvjestitelja) - Srebrenica je najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata, a Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti kažnjeni. Glavna je to poruka sa svečanog obilježavanja 10. obljetnice srebreničkog masakra, u kojem su srpske snage generala Ratka Mladića, od 9. do 16. srpnja 1995. ubile više od 8000 Bošnjaka.

Sama komemoracija u ponedjeljak je prošla dostojanstveno, u tužnoj atmosferi, bez ispada i pod snažnim policijskim osiguranjem. Uz sudjelovanje više od 50.000 Bošnjaka i nazočnost mnogobrojnih uglednika iz oba entiteta BiH te inozemstva, među kojima su bili i hrvatski i srpski predsjednik, Stjepan Mesić i Boris Tadić, te tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke, održan je vjerski obred nakon kojega je pokopano 610 identificiranih žrtava srebreničkog pokolja. Okupljenima su se obratili i posebni izaslanik generalnog tajnika UN-a Mark M. Brown, predsjednik Svjetske banke Paul Wolfovitz, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, veleposlanik SAD-a za ratne zločine Pierre Richard Prosper te Theodor Meron, predsjednik Haaškog suda.

Reis-Ulema Mustafa Cerić rekao je kako groblje u Srebrenici nije kult nego bunt protiv genocida.

Samo individualizacijom krivnje možemo izbjeći kolektivnu odgovornost«, rekao je, uz ostalo, član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić. Upozorio je pritom da ratni zločinci ne mogu biti nacionalni heroji »jer oni nemaju ni nacije niti vjere. Samo na temeljima istine i pravde možemo graditi povjerenje te dobre odnose među narodima i državama. Nećemo i ne možemo zaboraviti prošlost. To je važno radi budućnosti kako se Srebrenica ne bi više nikad i nikome ponovila«, rekao je Tihić.

»Srebrenica je mjesto i 11. srpnja je vrijeme kad trebamo položiti zavjet Bogu da ćemo se boriti protiv zla čovjeka koji je ubio nevino dijete samo zato što je bio drukčije vjere«, kazao je prije vjerskog obreda reis-ulema Mustafa Cerić. »Nema odgovora na pitanje zašto neki neće čuti glas savjesti, ali postoji odgovor zašto se treba čuti naš glas da nema osvete. Srebrenica je naše more i naša obala spasa. U njoj se svi možemo utopiti, ali u njoj se i svi možemo spasiti. Ovi mrtvi su ptice što kljunom kucaju na savjest onih koji ne žele znati i priznati da je ovdje počinjen zločin u njihovo ime. Ovo groblje nije naš kult, nego je to naš bunt protiv genocida«, zaključio je Cerić.

I svi ostali govornici, pa tako i posebni izaslanik Generalnog tajnika UN-a Mark M. Brown, upozorili su da je Srebrenica najveći genocid u Europi od 1945. Priznavši da »velike zemlje nisu reagirale kako je trebalo« Brown je rekao da »se ne mogu izbjeći vlastite ozbiljne pogreške za srebreničku tragediju«, obvezavši se na »nastavak borbe kako bi se položili računi za sve ono što je učinjeno, ma koliko to trajalo«.

Za predsjednika Svjetske banke Paula Wolfovitza obveza je, pak, učiniti sve kako bi se svi nestali i ubijeni napokon identificirali. »Kada sam bio ovdje prije dvije godine, razgovarao sam s jednom majkom koja mi je rekla kako umjesto da čeka unuke, čeka identifikaciju supruga i dvojice sinova«, rekao je Wolfowitz.

Pravu buru oduševljenja izazvao je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw kada je govor počeo islamskim pozdravom »Selam alejkum«. Prenoseći poruku premijera Tonya Blaira, Straw je naglasio da je zajednička dužnost da zločinci više nikad ne uspiju u svojim nakanama provociranja sukoba između različitih religija i kultura.

Najoštriji je bio veleposlanik SAD-a za ratne zločine Prosper, koji je ustvrdio da će SAD učiniti sve da Mladić i Karadžić budu privedeni licu pravde. »Zlo i dalje vreba, pa ga moramo uništiti. Nedopustivo je okretanje glava i bježanje od događaja, jer ti koji su počinili zločine nisu ratni heroji i ne predstavljaju interese naroda.« Podsjetio je, među ostalim, na nužnost suradnje s Haagom, a spomenuo je i da odbjegli hrvatski general Ante Gotovina također mora u Haag.

»Na ovom mjestu moramo se prisjetiti svih uzroka i posljedica rata, a Haaški sud čini sve kako bi se zločinci uhitili i kako bi im se sudilo. Onaj tko pomaže tim zločincima ne poštuje žrtve, a njihovo skrivanje mora se okončati već danas, jer je to zalog naše budućnosti«, rekao je Theodor Meron, predsjednik Haaškog suda burno pozdravljen pljeskom. S tim se složio, sa suzama u očima, i pedesetogodišnji Husein Sadiković, čijeg su oca Srbi ubili među prvim Srebreničanima. Žena pokraj njega, Dženana Imamović, još traga za svojim najmilijima, mužem i ocem. »Da mi je samo znati gdje su im kosti, da ih možemo pokopati, da im se duše smire te da se i mi možemo smiriti nakon punih deset godina od počinjena zla.« Slično razmišlja i gotovo šest tisuća Bošnjaka koji još nemaju nikakvih informacija o svojim nestalima. Možda će istinu neki od njih doznati uskoro, jer je otkrivena nova masovna grobnica. Neki od njih nosili su majice s likom haaškog optuženika Nasera Orića i tekstom »Zar je zločin braniti se«.

Mesić: Sve krivce izvesti pred lice pravde

»Srebrenica je zločin kakav se ne pamti od Drugog svjetskog rata. Sve one koji su u tome sudjelovali treba izvesti pred lice pravde. I one koji su zapovijedali i one koji su zločin počinili«, rekao je novinarima prije početka komemoracije hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Komentirajući dolazak srpskog predsjednika Mesić je rekao da su oni koji su ubijali to činili u ime srpskog naroda. »Zato moraju reći da srpski narod ne stoji iza toga«, kazao je. Na ulasku u Memorijalni centar, Mesić je dočekan srdačnim pljeskom okupljenih Bošnjaka.

Milan Jelovac, Vanja Majetić