Novi list: 12. 07. 2005.

PREMIJER SANADER PREDLAŽE SABORU NASLJEDNIKA MINISTRA MARIJANA MLINARIĆA

Ivica Kirin novi ministar unutarnjih poslova

Virovitički gradonačelnik nema policijskih iskustava, a u HDZ-u je cijenjen jer je vratio vlast na prijevremenim izborima u Virovitici te opstao i na lokalnim izborima

ZAGREB – Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin trebao bi biti novi ministar unutarnjih poslova, doznalo se sinoć iz Banskih dvora. Naime, premijer Ivo Sanader s takvim bi prijedlogom trebao izići pred Hrvatski sabor vjerojatno još ovaj tjedan. Kirin će zamjeniti sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića koji ministarsku dužnost napušta zbog zdravstvenih razloga.

Dosad su se kao mogući Mlinarićevi nasljednici spominjali ravnatelj carinske uprave Mladen Barišić, ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko i državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić.

Ivica Kirin nema policijskih iskustava, a u HDZ-u je cijenjen jer je stranci vratio vlast na prijevremenim izborima u Virovitici te je kao gradonačelnik opstao i na redovnim lokalnim izborima, koje je HDZ dobio s više od 50 posto glasova. Vrh stranke cijeni kod Kirina i to što je mlad i ambiciozan, kao i ideološki neopterećen.

Također, Kirin zadovoljava i »geografski kriterij« do kojeg se drži u HDZ-ovoj Vladi. Naime, prilikom biranja ministara i državnih tajnika, odnosno u ovom slučaju ministra i ravnatelja policije, vrh HDZ-a pazi da te osobe ne budu iz istih regija. S obzirom da je Ivica Franić na dužnost ravnatelja policije došao iz Dalmacije, imenovanje Kirina moglo bi značiti da se ravnatelj policije neće mijenjati.

Sergej ABRAMOV, Dražen CIGLENEČKI