Slobodna Dalmacija: 13. 07. 2005.

ZASTUPNICI POTVRDILI NASLJEDNIKA MARIJANA MLINARIĆA

Ivica Kirin novi ministar unutarnjih poslova

Upitan smatra li se premlad i neiskusan da bi se uhvatio u koštac s tako velikim problemima kako što su organizirani kriminal i hvatanje Gotovine, Ivica Kirin je odgovorio kako vrlo dobro zna kako funkcionira državni aparat

ZAGREB - Novi ministar unutarnjih poslova od jučer je Ivica Kirin, dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik Virovitice, kojega je s 80 glasova u utorak popodne potvrdio Hrvatski sabor. Za novog tridesetčetverogodišnjeg ministra, koji je u Vladi zamijenio stranačkog kolegu Marijana Mlinarića, glasovali su zastupnici vladajuće koalicije i HSP-a, dok su suzdržana ostala 23 zastupnika opozicije.

Predstavljajući novog člana Vlade, premijer Ivo Sanader rekao je kako se radi o najmlađem ministru u njegovoj Vladi koji će zasigurno dobro obavljati svoj posao jer je odlično obnašao i dužnost gradonačelnika Virovitice i na izborima ostvario sjajan rezultat. Sanader je zahvalio i dosadašnjem ministru Mlinariću, koji se nakon Nove godine vraća u saborske klupe.

Pero Kovačević (HSP) poručio je premijeru kako bi bilo dobro da ubuduće imenuje ljude koji imaju barem nekakva saznanja o području kojim će se baviti kao ministri, a Damir Kajin (IDS) novom članu Vlade zaželio je puno sreće i učinkovitosti u hvatanju Ante Gotovine, rješavanju slučajeva rušenja spomenika NOB-a i u borbi s organiziranim kriminalom. HSLS-ovac Ivan Čehok prisjetio se pak kako mu je Kirin bio student kojemu je predavao socijalnu psihologiju i kojega pamti kao vrlo vrijednog.

U svojoj prvoj izjavi novinarima u Saboru, Kirin je zahvalio premijeru što mu je ukazao toliku čast ali i odgovornost predlažući ga za ministra. Smatra kako je prerano bilo što komentirati o budućem radu dok ne vidi stanje u MUP-u, a cilj i želja mu je da timskim radom pridonese stvaranju standarda i sigurnosti građana kakvu trebaju. Upitan smatra li se premlad i neiskusan da bi se uhvatio u koštac s tako velikim problemima kako što su organizirani kriminal i hvatanje Gotovine, Kirin je odgovorio kako je u Uredu za državnu upravu radio pet godina te vrlo dobro zna kako funkcionira državni aparat.

- Ministarska dužnost je i politička dužnost, a moj je zadatak da u suradnji s premijerom provodim politiku ove Vlade kako bismo mogli ostvariti ono što smo obećali - zaključio je Ivica Kirin.

A. B. KRILE