Slobodna Dalmacija: 13. 07. 2005.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ SUSRELA SE S NIZOZEMSKIM I ŠVEDSKIM ŠEFOVIMA DIPLOMACIJE

Bernard Bot zadivljen mjerama za uhićenje generala Gotovine

ZAGREB - Hrvatska predstavlja primjer u regiji u smislu približavanja Europskoj uniji, kazao je u utorak nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović. "Hrvatska je primjer zemlje u regiji u smislu približavanja Uniji i moram primijetiti da je aquis dobrim dijelom već provela", kazao je Bot.

Glede Akcijskoga plana, o kojem ga je, kako je kazao, Kitarović podrobno izvijestila, Bot je rekao da je "zadivljen mjerama poduzetima da se odbjegloga generala Antu Gotovinu privede pravdi". "To nije važno samo za Hrvatsku, već i za ostale zemlje u regiji koje imaju europske aspiracije, a trebale bi predati osobe optužene za ratne zločine", kazao je nizozemski šef diplomacije. Dodao je da je važno da "mjere koje se poduzimaju budu jasne i da ne ostanu mrtvo slovo na papiru".

Poručio je da će njegova zemlja nastaviti pomagati Hrvatskoj u pripremama za otvaranje pristupnih pregovora.

I Grabar-Kitarović i Bot ocijenili su hrvatsko-nizozemske odnose odličnima, a hrvatska je ministrica zahvalila Nizozemskoj na pomoći koju Hrvatskoj pruža od samoga početka.

Ona je najavila intenziviranje odnosa na području turizma te u tom smislu otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Amsterdamu. Bot je, pak, najavio neke konkretne projekte, prije svega obnovu skele na Dunavu kod Vukovara, što je "važno za gospodarsku i socijalnu obnovu te regionalnu suradnju".

Švedska podupire daljnje proširenje Europske unije (EU) i nada se da će Hrvatska svojim akcijskim planom uvjeriti Uniju da što prije započne pristupne pregovore, izjavila je u utorak švedska ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds nakon susreta s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

"Ovdje sam danas da bih pokazala švedsko opredjeljenje za proširenje EU-a. Važno je da se taj proces nastavi i da zapadni Balkan uđe u Uniju, a naša je nada da će pristupni pregovori Hrvatske s EU-om započeti što prije", kazala je Freivalds prilikom svog prvog posjeta Zagrebu.

Prema riječima Freivalds, Švedska svojim iskustvom prilikom pristupanja Uniji i pomoći koju je pružila novim članicama EU-a, prije svega Poljskoj i baltičkim zemljama, može uvelike pridonijeti da Hrvatska uspješno provede zadane reforme.

Švedska šefica diplomacije i hrvatska ministrica su se složile da su bilateralni odnosi dviju zemalja izvrsni. Grabar-Kitarović je u prvi plan stavila jačanje gospodarskih odnosa s naglaskom na smanjivanje hrvatskog trgovinskog deficita.