Vjesnik: 13. 07. 2005.

Izvješće Del Ponte u rujnu

Ustvrdi li se da Hrvatska surađuje, odluka o početku pregovora donijet će se odmah

ZAGREB - Europska unija od Hrvatske očekuje što hitnije ispunjenje posljednjeg političkog preduvjeta kako bi mogla početi pregovore s o punopravnom članstvu. Ako bude sve išlo kako se to očekuje u Bruxellesu, prilika za to pružit će se u rujnu.

»Glavna tužiteljica Haaškoga suda je podnošenje svojeg redovitog izvješća o suradnji zemalja bivše Jugoslavije sa studenog prebacila na rujan«, rekao je Vjesniku visoko pozicioniran diplomatski izvor iz jedne članice Europske unije. On je ustvrdio da se britansko predsjedništvo trudi držati Hrvatsku izvan tzv. turske agende, jer je riječ o dva različita slučaja. Ako Del Ponte u rujnu ustvrdi da Hrvatska potpuno surađuje s Haagom, odluka o početku pregovora donijet će se odmah, potvrdio je naš izvor.

Takav scenarij, kako nam je navedeno, vrlo je moguć pod uvjetom da Hrvatska ispuni dio svoje obveze koji se tiče hvatanja odbjegloga generala Ante Gotovine. Taj diplomatski izvor potvrdio je za naš list da EU pod punom suradnjom ne smatra jedino i isključivo Gotovinino uhićenje, nego konkretne poteze koji tom uhićenju vode. »Ponajprije je riječ o razbijanju njegove logističke mreže potpore, lišavanju ljudi koji mu pomažu unutar sustava i presijecanju financiranja njegova bijega. Provedba mjera na tom dijelu posla i konkretni rezultati bit će dovoljni za tvrdnju da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim sudom i za početak pregovora«, rekao je diplomatski izvor. On je pozdravio Akcijski plan premijera Ive Sanadera, za koga je ustvrdio da vodi kvalitetnu vladu, ali da sada provedba Akcijskog plana treba dovesti do konkretnih rezultata.

Scenarij po kojem bi odluku o početku pregovora Hrvatska dobila u rujnu sve je izvjesniji jer je EU na sastanku Task Forcea, posebno formiranog tijela za praćenje suradnje Hrvatske s Haaškim sudom u ponedjeljak u Londonu, zaključio da se u vezi s provedbom Akcijskog plana nije dogodilo ništa što bi zahtijevalo posebnu raspravu na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu. Ipak, ogradio se diplomatski izvor, moguće je da se to dogodi u posljednji tren ili da se o Hrvatskoj raspravlja neformalno, za ručkom. Hrvatska je bila predviđena za dnevni red ministarskog sastanka, no ta se odluka nakon londonskog sastanka promijenila. Prvi test raspoloženja mogao bi biti 2 i 3. rujna, kada će se opet sastati ministri vanjskih poslova EU-a.

Bruno Lopandić