Novi list: 13. 07. 2005.

OPORBENI ZASTUPNICI JUČER BOJKOTIRALI GLASOVANJE O DNEVNOM REDU SABORSKE SJEDNICE, ALI SE VLADAJUĆI HDZ BRZO PRIBRAO

Sanader ipak okupio većinu od 87 glasova zastupnika

ZAGREB – Glasovanje o dnevnom redu pokazalo je jučer u Saboru da Vlada Ive Sanadera može računati na potporu većeg broja zastupnika koji formalno nisu dio parlamentarne većine. Riječ je o HSP-ovcima, Zlatku Kramariću, Slavenu Letici i Zdenki Čuhnil, što je ukupno 87 od 152 zastupnika. Zbog odluke Vlade da posljednjeg tjedna zasjedanja Sabora pred ljetnu stanku usvoji niz važnih zakona, neke od njih po hitnom postupku, oporba je, uz primjedbu da se proteklih mjeseci parlament nije bavio ničim bitnim, bojkotirala spomenuto glasovanje. Njihovim izlaskom iz dvorane na trenutak je nestalo kvoruma, ali se HDZ brzo pribrao.

Zašto je Tadić otišao

Marija Bajt koja je u Klubu vladajuće stranke zadužena za skupljanje zastupnika HDZ-a po saborskim hodnicima ovaj je put u vijećnicu pozivala i pravaše. Angažirao se i predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Vlado odi po Tadića i Rožića, fali nam kvorum, naložio je Šeks s govornice zastupniku HSP-a Vladimiru Jukiću kad se pojavio u dvorani. Još si je u bradu promrmljao: »Zašto je Tadić otišao. Vidjet će on Japan nekom drugom prilikom«. Naime, Tonči Tadić mora dobiti Šeksovo odobrenje kako bi uskoro otišao na službeni put u zemlju svojih snova. Naravno, da je onda i Tadić došao glasovati za dnevni red iako je i on prije toga prosvjedovao protiv »loše prakse Vlade da zastupnicima u zadnji čas dostavlja veliki broj zakona«. Kad smo pitali Tadića u kojem je sad to statusu HSP, uputio nas je da se obratimo – osječkom gradonačelniku. A taj gradonačelnik koji je ujedno i predsjednik HSP-a jučer je službeno bio u Njemačkoj. Nismo tako uspjeli doznati što misli Đapić, ali je pravaš Pero Kovačević objasnio poziciju svoje stranke negirajući da je Marija Bajt uvela u sabornicu.

Nismo Račanove marionete

– Mi nismo Račanove marionete. Tko je on da nam govoriti što da činimo iako se prije toga nismo dogovorili. HSP je ozbiljna stranka. Nemamo nikakav sporazum s HDZ-om i možda bismo bojkotirali glasanje s opozicijom, ali ne na ovakav način, poručuje Kovačević.

I Kramarić tvrdi da nema dogovor sa Sanaderom da će podržavati njegovu Vladu i da sve radi spontano. Neki cinici među zastupnicima primjećuju da su se njih dvojica možda sporazumjeli body languageom. No, kako god bilo Kramarić je tu.

– Hrvatskoj treba rad, a ne novi izbori. I HSS-ovci i SDP-ovci isto misle, samo za razliku od njih ja to javno kažem, ističe Kramarić koji sebe ipak i dalje smatra opozicijom.

Štimac se predao

Tomislav Tomić preko noći je prestao biti ravnatelj Državnih zaliha i postao saborski zastupnik umjesto HDZ-ovog prebjega Mate Šimića. Naime, nesretni Štimac koji se prošlog tjedna priključio Branimiru Glavašu ipak nije mogao izdržati pritisak hadezeovaca da im vrati saborski mandat i nakon što mu je u ponedjeljak isti zahtjev u telefonskom razgovoru iznio osobno premijer Ivo Sanader, Štimac se predao. A još nije osigurao ni saborsku mirovinu za što je trebao ostati u parlamentu još do Božića. Kako je na listi HDZ-a u njegovoj izbornoj jedinici od mogućih zamjena još jedino Tomić, premda je Štimčev prijatelj, ostao lojalan Sanaderu morao je baš on u Sabor i jučer je položio prisegu.

– Govorio mi je Štimac da traže od njega mandat, ja sam mu rekao da na njegovom mjestu ne bih to učinio, ali da ako ne može izdržati neka im onda vrati taj mandat, kazao nam je Glavaš dodajući da nije previše pogođen jer nije on vrbovao Štimca već mu je sam prišao. No, neki od »glavaševaca« u parlamentu razočarani su Štimčevim postupkom.

– Kad je odlučio napustiti HDZ morao je znati da se ovdje radi o ratu do istrebljenja. Ponio se kao slabić, rekao nam je jedan od članova Glavaševog parlamentarnog kluba.

D. CIGLENEČKI, J. MARIĆ