Slobodna Dalmacija: 13. 07. 2005.

CARLA del PONTE U RAZGOVORU ZA TALIJANSKU "LA REPUBBLICU":

GLAVNI OPTUŽENICI OVE GODINE BIT ĆE U HAAGU

ZAGREB - Europska unija za početak pregovora s Hrvatskom postavlja uvjet pune suradnje s Haagom, što znači uhićenje i izručenje Ante Gotovine Sudu u Haagu, podsjetila je Carla del Ponte u razgovoru za rimsku La Repubblicu povodom obilježavanja desete godišnjice pokolja u Srebrenici.

Na konstataciju novinara lista kako za pokolje tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije odgovornost, pored srpske, snosi i hrvatska strana te pitanje ima li hrvatskih ratnih zločinaca koje bi glavna tužiteljica željela vidjeti pred Haaškim sudom, Carla del Ponte je odgovarila: "Imamo još jednu neriješenu optužnicu (...), onu za generala Antu Gotovinu koji je još uvijek u bijegu, pri čemu nam Europska unija nastoji pomoći da dođemo do njega tako što je kao uvjet za početak pregovora o ulasku Hrvatske u EU postavila punu suradnju s nama, a to je jednako uhićenju i prebacivanju Gotovine".

"Vjerujem da i Gotovina, kao Mladić i Karadžić, ima svoju mrežu pomagača, a tu mrežu ne čini samo lokalno stanovništvo nego i dio institucija ili suradnika u institucijama koji te optuženike smatraju junacima te im stoga pružaju svu potporu i pomoć. To otežava pravovremeno lociranje kako bi ih se moglo uhititi. Nadam se i mislim da se to može ostvariti još ove godine", odgovorila je Carla del Ponte na pitanje novinara lista kako to da Gotovinu nitko ne uhićuje "premda svi, pomalo kao u slučaju Mladića, znaju gdje je".(H)