Slobodna Dalmacija: 13. 07. 2005.

NACIONALNI PUTNIČKI BRODAR UVODI NOVI CJENIK OD 15. SRPNJA

Jadrolinijom skuplje 10 posto zbog nafte

BRAČ Cijena karte za putnike od Splita do Supetra povećava se s 23 na 25 kuna, a vozila sa 106 na 117 kuna BODULI Povećanje se ne odnosi na otočane i njhova vozila registrirana na otocima

RIJEKA - Cijene prijevoza brodovima Jadrolinije na lokalnim linijama povećat će se od 15. srpnja za deset posto i taj će cjenik biti na snazi do 11. rujna. Nakon 12. rujna, do 13. lipnja 2006. godine, opet će se primjenjivati već utvrđene cijene.

— Poskupljenje nismo mogli izbjeći jer se cijene nafte stalno povećavaju, a u našim troškovima iznose 30 posto i tako bitno utječu na uvjete poslovanja — pojasnio je Slavko Lončar, predsjednik Jadrolinijine Uprave, dodavši kako bi trajnije i kvalitetnije rješenje bilo korištenje plavog dizela, u čijoj cijeni nema trošarina, što bi olakšalo i obnovu flote i razvoj Jadrolinije.

Povećanje cijena usluga nacionalnog putničkog brodara ne odnosi se na stanovnike otoka i njihova vozila registrirana na otocima, kao ni na tvrtke koje posluju na otocima, dužobalne linije i brze brodske linije.

— Povećanje cijena najviše će pogoditi turiste i vikendaše koji na otoke idu u vlastitu aranžmanu jer se neće mijenjati ni cijene za organizirane turističke grupe. Premda bi nam najdraže bilo sniziti cijene i povećati plaće, ove godine morat ćemo povećati cijene, a plaće se neće mijenjati. Na žalost, ni prognoze o kretanju cijena nafte na svjetskom tržištu nisu optimistične jer najavljuju stalna poskupljenja — zaključio je Lončar i dodao da su cijene prijevoza posljednji put povećane 1. veljače 2002. godine.

Na najfrekventnijim linijama kao što su Split—Supetar i Valbiska—Merag cijena putničke karte povećat će se za dvije, odnosno jednu kunu, a vozila za 11 i 9 kuna. To znači da će putnička karta za putovanje iz Splita u Supetar stajati 25 kuna, a za vozilo 117 kuna. Za putovanje između otoka Krka i Cresa putnička će karta stajati 14 kuna, a za vozilo će se plaćati 99 kuna.

I. CELEVSKA