Novi list: 13. 07. 2005.

NOVO ŠESTOMJESEČNO IZVJEŠĆE OESS-a O NAPRETKU HRVATSKE U ISPUNJAVANJU MEĐUNARODNIH OBVEZA

Hrvatska ide u dobrom smjeru, ali je daleko od cilja

Treba uložiti dosljedne napore oko povratka izbjeglih Srba, reforme pravosuđa i vladavine prava, vođenja sudskih postupaka za ratne zločine te daljnje provedbe manjinskih prava, tvrdi OESS

ZAGREB – Povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku, reforma pravosuđa i vladavina prava, vođenje sudskih postupaka za ratne zločine te daljnja provedba Ustavom zajamčenih manjinskih prava, područja su na kojima Hrvatska mora uložiti »dosljedne napore kroz dulje razdoblje«, stoji u novom, šestomjesečnom izvješću misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) o napretku Hrvatske u ispunjavanju međunarodnih obveza.

Izvješće sadržava šest poglavlja koja se tiču međunarodnih obveza koje Hrvatska mora ispuniti, kako bi postigla željeni stupanj demokracije i osigurala mjesto u EU.

– Situacija u Hrvatskoj bolja je nego prije šest mjeseci. Zemlja ide u dobrom smjeru, ali još dosta toga je ostalo popraviti, ustvrdio je novi voditelj OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes, koji se jučer prvi put predstavio hrvatskoj javnosti. Govoreći o povratku izbjeglica, Fuentes je stanje na terenu ocijenio ozbiljnim i dramatičnim te ustvrdio da Hrvatska povratnicima mora osigurati životne uvjete dostojne čovjeka. O ovom problemu voditelj misije OESS-a razgovarao je i s premijerom Ivom Sanaderom, koji mu je predstavio Vladin »Road map« – plan za rješavanje problema izbjeglica.

– Proces povratka izbjeglica morao bi biti završen do kraja 2006. , ustvrdio je Fuentes.

Kao jedan od potrebnih koraka k većem stupnju demokratizacije navedena je i nužna reforma pravosuđa, koja bi trebala osigurati vladavinu prava u Hrvatskoj, a ovom prilikom voditelj misije naglasio je i ulogu OESS-a u suradnji Hrvatske s Haškim tribunalom.

– O toj suradnji sam razgovarao s tužiteljicom Carlom del Ponte i potvrđeno nam je da će OESS nadgledati suđenja za ratne zločine koje Haag prepusti Hrvatskoj. Pomoći ćemo da suđenja u Hrvatskoj budu poštena, a za hrvatsko pravosuđe to će biti dobra prilika da pokaže da može valjano odraditi taj posao. Primijetio sam da pravosuđe u hrvatskoj javnosti ima jako loš rejting. Pročitao sam da su suci na vrhu popisa korumpiranih dužnosnika, zajedno s liječnicima i policajcima, što je osobitost Hrvatske. U drugim zemljama oni se nalaze na dnu te liste, istaknuo je Fuentes.

Rok za povrat stanarskih prava i nakon rujna

Rok za predaju zahtjeva za povratom imovine nositelja bivših stanarskih prava mogao bi biti produžen i nakon rujna. Misija OESS-a u rujnu će informativnom kampanjom s motom – »ovdje ima mjesta za sve« – nastojati obavijestiti 200.000 izbjeglih Srba o mogućnostima povratka.

– Nikoga nećemo prisiljavati na povratak. Ako se netko želi vratiti – to je dobro, a ako ne želi – opet dobro. Rok za predaju zahtjeva nastojat ćemo produžiti što je duže moguće, ali to neće ići unedogled, rekao je voditelj misije OESS-a.

Ladislav TOMIČIĆ