Vjesnik: 13. 07. 2005.

Liberalna ideja se zamutila

Čehok je bez objašnjenja stopirao sabor Mladeži HSLS-a što je bila kap koja je prelila čašu

OSIJEK – »Pod vodstvom Ivana Čehoka, HSLS je postao neprepoznatljiva stranka, njezina liberalna ideja potpuno se "zamutila" pa se stoga većina mladih ljudi odlučila isključiti iz ove stranke«, istaknuo je u razgovoru za Vjesnik, Mario Festetić, sada već bivši predsjednik osječko-baranjskog HSLS-a i nacionalni dopredsjednik mladeži ove stranke.

On je, naime, zajedno s još 70 mladih članova osječkog i osječko-baranjskog HSLS-a u ponedjeljak istupio iz stranke, a svi su se zajedno priklonili regionalnoj inicijativi Branimira Glavaša potpisivanjem pristupnica Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje.

Na upit zašto se Glavašu nisu priklonili prije izbora, već su koalirali s HDZ-om, a sada prelaze pobjedničkoj listi, Festetić je istaknuo kako su oni korektno odradili predizbornu koaliciju s HDZ-om, no da nakon izbora nisu željeli da HSLS sudjeluje u stvaranju tzv. velike koalicije koja bi podržala SDP-ovca Zvonka Eraka za župana.

»Središnjica stranke upravo je to od nas zahtijevala. No, naš se izabrani vijećnik Zdravko Vukić na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine ipak priklonio Glavašu. Mi smo mu dali punu potporu jer je dokazao kako mi mladi ne želimo sudjelovati u radu HSLS-a, stranke koja potpuno izgubila svoj identitet«, kaže Festetić. Kao jedan od glavnih razloga »bunta mladih«, Festetić ističe i činjenicu da je upravo Čehok, prije dva tjedna, bez ikakvog objašnjenja »stopirao« sabor mladeži HSLS-a koji se trebao održati 9. srpnja u Zagrebu, a na kojem je kao jedini kandidat za predsjednika bio upravo Mario Festetić.

»To je bila kap koja je prelila čašu, pa smo odlučili napustiti HSLS. Jedino razumno rješenje bilo nam je da se priključimo regionalnoj inicijativi Branimira Glavaša. Jer novo vodstvo Grada i Županije u vrlo je kratko vrijeme pokazalo pozitivne pomake - spašava se NK Osijek, najavljuje se Porin u Osijeku«, objasnio je Festetić, dodavši kako se, s druge strane, HSLS nije pokazao kao socijalno osjetljiv prema ovoj regiji.

Istaknuvši kako se Čehok pokazao kao vrlo loš predsjednik stranke, naš je sugovornik najavio da će zbog toga vrlo skoro i stariji članovi HSLS-a s ovoga područja slijediti njihov primjer te se isključiti iz stranke i prikloniti se Glavaševoj inicijativi.

Maja Sajler