Vjesnik: 13. 07. 2005.

SAD za izručenje optuženih za ratne zločine sudu BiH

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper izjavio je u utorak u Sarajevu da SAD podržavaju da se suđenja za ratne zločine održavaju na lokacijama gdje su oni počinjeni, te da bi u tom smislu željele postizanje sporazuma između zemalja u regiji kojim bi se omogućilo izručivanje optuženih za ratne zločine bez obzira na njihovo državljanstvo.

»Poticat ćemo zemlje u regiji ali i druge zemlje da izručuju optuženike za ratne zločine, jer željeli bismo osigurati prihvaćanje procesa od lokalnog stanovništva, posebno obitelji žrtava, a to je više moguće ukoliko se procesi vode na lokacijama gdje su zločini počinjeni«, kazao je Prosper.

On je posjetio Državni sud i Tužiteljstvo BiH, gdje je upoznat s radom posebnoga odjela za procesuiranje ratnih zločina. Predsjednica Suda Medžida Kreso i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Marinko Jurčević kazali su Prosperu da je neobično važna politička potpora Vlade SAD kako bi se postigao dogovor BiH, Hrvatske i SCG o izručenju optuženih ratnih zločinaca i suđenjima na mjestu gdje su zločini počinjeni. Kreso je kazala da bi takav dogovor onemogućio optužene da se kriju iza dvojnog državljanstva.

Prosper je kazao da ovo pitanje treba ozbiljno razmotriti, no razgovori o tome morat će voditi na političkoj razini, uključujući i eventualno izručenje pripadnika postrojbe »Škorpioni« da bi im se sudilo u državi gdje su počinili zločin, dakle BiH.

Prosper je izrazio zadovoljstvo nakon upoznavanja s radom odjela za ratne zločine pri Sudu BiH, kazavši da bi ovo moglo poslužiti kao model za druge zemlje koje su prolazile kroz slične stvar kao i BiH. Obećao je nastavak američke pomoći, uključujući onu za izgradnju zatvorskoga sustava na državnoj razini u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na izravno novinarsko pitanje, Prosper je još jednom demantirao postojanje bilo kakvog dogovora Richarda Holbrookea ili američke Vlade s Radovanom Karadžićem o njegovom neuhićenju. Štoviše, kazao je da ga je američki predsjednik Bush zamolio da u njegovo ime ponovi opredjeljenje američke Vlade i predanost naporima da se odgovorni za ratne zločine izvedu pred lice pravde, osobito Radovan Karadžić i Ratko Mladić

Kazao je da odgovornost za njihovo uhićenje nije samo na NATO-u, već i na lokalnim vlastima, te građanima, posebno u Republici Srpkoj, koje Karadžić i Mladić drže kao taoce i zaprječuju put zemlji u euroatlantske integracije.