Novi list: 13. 07. 2005.

PREDSTAVNICI HSU-a ODBIJAJU VLADIN PRIJEDLOG POVRATA MIROVINA PUTEM INVESTICIJSKIH FONDOVA, NE ŽELEĆI NIKAKAV RIZIK

Umirovljenici inzistiraju na gotovini

S obzirom da je Vlada najavila da će dati gotovinu onima koji se odluče na vraćanje pola iznosa obeštećenja, mi smo zatražili da se ona osigura i za one koji se odluče na duži rok isplate, govori predsjednik HSU-a Vladimir Jordan. Danas novi sastanak

ZAGREB – Hrvatska stranka umirovljenika i Vlada niti jučer se nisu uspjeli dogovoriti oko Prijedloga zakona o mirovinskom fondu. Umirovljenici su pred Vladu stavili novi zahtjev – da se u Umirovljeničkom fondu osigura gotovina i za one umirovljenike koji odaberu duži rok isplate obeštećenja. Riječ je o takozvanom »transfernom fondu«, u koji bi Vlada prije svake isplate umirovljenicima stavljala potrebna financijska sredstva. Dakle, Fond ne bi bio investicijski i ne bi nosio nikakav rizik za umirovljenike, što je bila glavna zamjerka predstavnika HSU-a prvotnom Vladinom prijedlogu.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec nije se izjasnio o umirovljeničkom zahtjevu, ali napomenuo je da će Vlada, ukoliko prijedlog i bude prihvaćen, tražiti duži rok isplate za one koji se ne odluče na varijantu isplate pola obeštećenja. U tom slučaju, rekao je Polančec, obeštećenje bi se isplaćivalo u roku od osam godina – s dvije godine počeka, ili u roku od sedam godina – s tri godine počeka.

– To je sasvim novi prijedlog o kojem u Vladi do sad nismo razmišljali. Oni umirovljenici koji se odluče za kraći rok isplate obeštećenje mogu dobiti za godinu i pol, u jednoj, dvije ili tri rate, ustvrdio je potpredsjednik Vlade.

Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan, pak, još jednom je ponovio neprihvatljivost rizika koji nosi investicijski fond i ustvrdio da bi Vlada gotovinu morala osigurati i za one koji se odluče na duži rok otplate, kako će je osigurati i onima koji se odluče prihvatiti ponudu vraćanja pola duga.

– S obzirom da je Vlada najavila da će dati gotovinu onima koji se odluče na vraćanje pola iznosa obeštećenja, mi smo zatražili da se ona osigura i za one koji se odluče na duži rok isplate, objasnio je Jordan, napominjući da je duboko uvjeren da će Vlada danas izići s konkretnim i prihvatljivim prijedlogom budući da Fond prema zakonu mora profunkcionirati do 5. kolovoza ove godine.

Predsjednik HSU-a nije htio nagađati kako bi i iz kojih izvora Vlada osiguravala gotov novac za Umirovljenički fond, ali jasno je da bi se taj novac u Fond slijevao iz državnog proračuna. Koliko novca će biti potrebno za Umirovljenički fond, bude li prijedlog umirovljenika prihvaćen, znalo bi se tek kad svaki umirovljenik dobije izračun obeštećenja i kad se putem anketnog listića izjasni na koju varijantu isplate pristaje.

Ladislav TOMIČIĆ