Slobodna Dalmacija: 14. 07. 2005.

PREDSJEDNIK SABORA VLADIMIR ŠEKS URUČIO VISOKO ODLIČJE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE

Stjepan Mesić odlikovan Veleredom kralja Tomislava

ZAGREB - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks uručio je u srijedu predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću najviše hrvatsko odlikovanje Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom kojim ga je 6. srpnja odlikovao Sabor u povodu Dana državnosti.

Vladimir Šeks je istaknuo kako se ovo najviše hrvatsko odlikovanje dodjeljuje jedino državnim poglavarima, a Mesiću je dodijeljeno u znak priznanja za njegove iznimne zasluge za promicanje Hrvatske i njezina ugleda u inozemstvu kao zemlje koja promiče ideale ravnopravnosti, sigurnosti i stabilnosti.

"Takvim političkim radom dao je izniman doprinos ugledu Hrvatske, a hrvatski građani Stjepanu Mesiću dali su veliko povjerenje dvaput glasujući za njega na izborima. To povjerenje građana uvažava i Sabor", rekao je Šeks.

Predsjednik Mesić je kazao da odlikovanje smatra priznanjem instituciji Predsjednika, ali i građanima. "Velered primam i kao javno priznanje moga djelovanja i dokaz da država vrednuje prilog svakog pojedinca. Dali ste mi potporu da je moje djelovanje bilo usmjereno na dobrobit Hrvatske, a moj rad ne bi bio uspješan da nije bilo političkih snaga koje se bore za Hrvatsku još od sedamdesetih godina. I mi i građani usmjereni smo prema budućnosti što nam je glavna zadaća i povijesni izazov", dodao je Mesić.

Spomenuvši skoru desetu godišnjicu Oluje, odao je priznanje i hrvatskim braniteljima. Na svečanosti dodjele odlikovanja bio je i premijer Ivo Sanader, članovi Vlade i Predsjedništva Sabora te predstavnici svih stranaka osim HSP-a, koji po njihovim riječima nisu bili obaviješteni o uručenju odlikovanja.

A. BELAK-KRILE