Vjesnik: 14. 07. 2005.

Gdje su pravaši, u oporbi ili uz HDZ?

ZAGREB - Prosvjedima oporbenjaka, koji su u srijedu optužili HDZ za »suspenziju demokracije« zbog načina izglasavanja rebalansa proračuna i izmjena Zakona o okupljanju, pridružili su se i pravaši, ali iz drugih razloga. Zastupnicima stranke Ante Đapića smeta to što ih vladajući HDZ »tretira kao marionete«.

Neposredan povod njihovu negodovanju bilo je ponašanje predsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je u utorak ujutro, u potrazi za kvorumom, u mikrofon šaljivo zavapio: »Gdje je taj Tadić? Neće vidjeti Japan ako ne dođe u sabornicu.« Šeksovo zazivanje odnosilo se na agilnoga Tončija Tadića, što HSP-ovcima nije smetalo dok na večer nisu Šeksovu »šalu« odgledali na HTV-u. Tada su, objasnili su 24 sata kasnije novinarima, shvatili o čemu je, zapravo, riječ.

»Bila je to sračunata izjava ne bi li se potaknulo medijsko nagađanje o tome da HSP čini vladajuću većinu uvijek kad HDZ-u odgovara«, ogorčeno je u srijedu Šeksu predbacio Pero Kovačević dodavši da je HSP »velika stranka i nije ni HDZ-ova ni SDP-ova marioneta«. Šeks mu je na to nonšalantno uzvratio: »Vi izmišljate. Tadić ide u Japan s izaslanstvom. To sam već odobrio pa ne znam o čemu pričate.« Te su riječi još više razljutile Kovačevića koji je potom, kao i neki drugi pravaši, uvjeravao novinare u to da je HSP »prava opozicija«. I da nije »uvijek tu« kad HDZ-u zatreba. Od primjedbi novinara, ali i dijela »prave« oporbe, da se njihovo oporbenjaštvo baš i ne vidi kod glasovanja, pravaši su se u srijedu »branili« riječima da imaju pravo izjašnjavati se o svakom pojedinom prijedlogu te da nisu a priori protiv svega što dođe iz Vlade. Ali, u jednom je trenutku, pritisnut tvrdnjama da se ne zna kakvo je, zapravo, stajalište HSP-a o rebalansu i o zabrani okupljanja, Tadić iznerviran izjavio: »Pitajte za to osječkoga gradonačelnika.« Naknadno nam je pojasnio da to nije bila kritika na račun čelnika Đapića koji ovog tjedna, zauzet velikim obvezama prvog čovjeka Osijeka, nije viđen u Saboru.

I ta aktualna pričica, međutim, samo je potvrdila da je HSP danas u svojevrsnu procjepu. Pravaši su, priznaju to i sami u neslužbenu razgovoru, jednostavno, »razapeti« - s jedne je strane želja da Hrvatima dokažu kako su oni »nešto drugo«samim time što na državnoj razini nisu bili na vlasti pa se nisu ni kompromitirali, a s druge je potreba da upravo preko saborske potpore HDZ-u »najave« sebe kao sutrašnjeg HDZ-ova strateškog partnera. Ta »unutarnja dinamika« vidjela se i na lokalnim izborima na koje su išli sami, ali su potom najviše koalicija sklopili s HDZ-om, što im je omogućilo da u znatnom broju županija i gradova osjete slast vlasti. Vidi se to i u Saboru gdje pravaši i dalje žučno polemiziraju sa Sanaderovim ljudima, ali ipak HDZ-u sve češće osiguravaju dva do tri glasa nužna da bi prošli Vladini prijedlozi. Tako je bilo kod ovotjednog izglasavanja dnevnog reda i rebalansa proračuna. A nešto slično su ponovili i kod »spornoga« glasovanja o zabrani javnog okupljanju na Markovu trgu. Pravaši se, kažu, žestoko protive toj zabrani. Ali, zanimljivo je da su izbjegli to protivljenje iskazati kod glasovanja - nitko se od njih nije pojavio u sabornici. [Ivka Bačić]