Slobodna Dalmacija: 14. 07. 2005.

Pravaški rebalans

Marina KARLOVIĆ - SABOLIĆ

Tihi pakt HDZ-a i HSP-a postao je u srijedu hrvatska politička stvarnost. Koliko god se dan poslije izglasavanja proračunskog rebalansa u parlamentarnim kuloarima pravaši trudili tvrditi suprotno, sva sila novinara, birača i političkih promatrača trebala bi biti slijepa na oba oka da ne vide kako su upravo zastupnici HSP-a osigurali većinu potrebnu za potporu ključnom financijskom dokumentu na kojemu počiva miran san Sanaderova kabineta.

Godinu i pol dana od razlaza nekadašnje oporbene osovine - koju su u povečerje posljednjih parlamentarnih izbora urušili signali eurodiplomata u Zagrebu, koji uz bok budućem HDZ-ovu premijeru ni pod koju cijenu nisu željeli vidjeti tvrdolinijaša Đapića - HDZ i HSP ponovno su se našli na istoj strani, i to u trenutku kada je premijeru gorjelo pod petama.

Na terenu ljuti protivnici (HSP je posljednjih mjeseci ubirao cvijeće na terenu koji je godinama gnojio upravo HDZ), u Saboru su postali čvrsti saveznici. Ovakav brak iz interesa imao je svoje zaruke (nakon lokalnih izbora sklopljeni su mini-paktovi ovih dvaju stranaka u desetak županija), pripreme (u HDZ-u, ruku na srce, nisu izgledali pretjerano zabrinuti ni kada je prošloga tjedna njihovu tanku većinu uzdrmao odlazak Mate Štimca), pa i diskretni pir. Na njemu je, doduše, uzvanike trebalo utjerivati u sabornicu (Šeks je zazivao Tončija Tadića i proklinjao njegov mogući odlazak u Japan, a ceremonijalmajstorica Marija Bajt mobitelom je animirala pravaše da legitimiraju parlamentarni kvorum), ali takve se epizode na svim svadbama ionako brzo zaborave.

U sjećanju ostane samo ono lijepo: Sanader se gotovo preko noći našao na pragu da izgubi formalnu, ali je ipak uspio dobiti solidnu neformalnu većinu. U Vladi je uspio zadržati i HSU i SDSS, a pravaši će mu, osim crvene krpe kojom će s vremena na vrijeme zamahati Jordanu i Pupovcu, u Saboru u kriznim situacijama jamčiti višak od desetak ruku, i miran san bar do izglasavanja idućeg proračuna.

Ni HSP nije ostao praznih ruku, utabavši si stazu za ulazak u Vladu prije ili poslije idućih parlamentarnih izbora. Pripitomljavanje pravaškog vuka time je zašlo u svoju završnu fazu, a tihi savez sa Sanaderovom light desnicom trebao bi i stranim diplomatima pokazati da je HSP normalna stranka s kojom, eto, može surađivati i proeuropski HDZ.

Sve dok Đapić ne procijeni da je došlo vrijeme za novi pohod po biračkoj ostavštini partnerske mu stranke, pa s Glavašem ne izazove - nove izbore.