Vjesnik: 14. 07. 2005.

Još nema dogovora o povratu duga umirovljenicima

Potpredsjednik Vlade Polančec kazao je da pregovori još traju i da će se rezultati znati u četvrtak do sjednice Vlade. Zakon o Fondu umirovljenika Sabor bi trebao prihvatiti do petka

ZAGREB - Pregovori između Vlade i HSU-a o modelima povrata duga umirovljenicima nisu završeni ni u srijedu kasno navečer kako se planiralo. Oko 22 sata potpredsjednik Vlade Damir Polančec novinarima je kazao da pregovori još traju i da će se rezultati znati u četvrtak do sjednice Vlade.

Tada bi u saborsku proceduru trebao biti poslan prijedlog zakona o Fondu umirovljenika koji bi Sabor trebao raspraviti i prihvatiti do petka kada završava sjednica. U protivnom, morala bi se sazvati izvanredna saborska sjednica jer je zakonski rok do kada bi Fond trebao profunkcionirati 5. kolovoz. HSU je u pregovorima inzistirao da se Zakonom jednako tretiraju umirovljenici koji se opredijele za brzu isplatu duga i oni koji će željeti da se on isplaćuje kroz više godina. Vladi je u interesu da se više umirovljenika opredijeli za brzu isplatu jer bi tada dug od 13 milijardi kuna državu koštao upola manje. Kako procjenjuju u HSU-u, za brzu isplatu moglo bi se opredijetiti 88 posto umirovljenika

Po prijedlogu umirovljenika, koji su Vladi predstavili u utorak, dug bi se vraćao preko fonda u koji bi država, odnosno Ministarstvo financija direktno iz proračuna uplaćivala novac 15 dana prije isplate određene rate umirovljeničkog duga. U međuvremenu, fond bi bio prazan. Umirovljenici su na transfernom fondu počeli inzistirati nakon što je Vlada odbila dati državna jamstva za isplatu duga onim umirovljenicima koji odluče tražiti povrat čitavog duga u roku osam godina.

I dok bi za državni proračun povrat umirovljeničkog duga bio puno manje opterećenje kad bi išao preko investicijskog fonda, jer bi on ulaganjem i trgovanjem vrijednosnim papirima trebao i sam »stvarati« novac, umirovljenici ovu opciju smatraju prerizičnom. Ne žele naime, kako nam je u srijedu u iščekivanju sastanka u Vladi rekao jedan od glavnih pregovarača s Vladom Silvano Hrelja, sudjelovati u casino-ekonomiji, nego žele čvrstva jamstva da će dobiti onoliko koliko im država duguje.

»Mi smo otvoreni za sve konkretne prijedloge i riješenja koji će umirovljenicima jamčiti siguran povrat onoga što im pripada. Sve dalje ovisi o Vladi i o tome igraju li oni s figom u džepu ili su iskreni«, rekao je Hrelja Vjesniku.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec u utorak nije htio prejudicirati Vladin odgovor na umirovljenički prijedlog o transfernom fondu. Ipak, najavio je mogućnost da bi Vlada u tom slučaju tražila prolongiranje roka otplate duga onim umirovljenicima koji odaberu povrat čitavog duga. Taj dio duga ne bi se vratio u roku osam, nego deset godina, i to po modelu dva plus osam ili pak tri plus sedam (dvije ili tri godine počeka, i povrat u roku osam ili sedam godina).

Marija Pulić, Marijan Lipovac