Večernji list: 14. 07. 2005.

BRANITELJSKI FOND Deutsche Telekom želi dionice kako bi se riješio nepoželjnog člana

Deutsche Telekom ne želi Merčepa u NO-u

Autor: Snježana MLINAREVIĆ

Nove zahtjeve, ili bolje rečeno samo ispunjenje zakonskih obveza, imao je Upravni odbor Fonda za branitelje na svojoj jučerašnjoj sjednici. Pošto je uspostavljen, u fond je stigla samo mršava dividenda iz 2004., umjesto sva zadržana dobit akumulirana od 2000., koju je HT dijelio prošle godine, a na branitesljki fond odnosi se oko 240 milijuna kuna. Još se očekuje da Vlada iz proračuna, kamo je poslana dividenda, taj novac vrati braniteljima, a ako ne, slijedi tužba.

Oko 13 milijuna kuna koje je primio fond uloženo je u državne obveznice. Sedam posto dionica u portfelju fonda zasad je mrtvi kapital, jer profesionalni upravljači fondom Erste banka, pa ni Upravni odbor ne mogu bez odobrenja Vlade prodati te dionice. Deutsche Telekom navodno je zainteresiran za braniteljski paket dionica, među ostalim jer u susprotnom mogu očekivati Tomislava Merčepa, člana Upravnog odbora Fonda, u NO HT-a, za što je on izrazio interes. Prodaja tih dionica pričekat će još koji mjesec jer se Vlada do kraja godine sprema smanjiti svoj udjel od 49 posto dionica u HT-u.

Prema jednoj verziji Vlada će ostaviti za sebe 25 posto plus jednu dionicu, a prema drugoj samo jednu zlatnu dionicu kojom tek može utjecati na promjenu sjedišta HT-a ili promjenu djelatnosti. U tom paketu zajedno bi se ugovarao i braniteljski paket dionica. Oko dodjele sedam posto dionica Ine država također nepotrebno oteže. Formalno ih treba prenijeti na Fond, a on njima ionako kao i HT-ovim ne može raspolagati dok Vlada ne krene u drugu fazu privatizacije Ine.