Slobodna Dalmacija: 14. 07. 2005.

SABOR RASPRAVLJAO O IZMJENAMA ZAKONA O PDV-u

Šuker: Tko želi vidjeti naše ljepote, neka plati!

ZAGREB - Sabor je u srijedu po hitnom postupku raspravljao o izmjenama Zakona o PDV-u kojima se od 1. siječnja 2006. godine uvodi jedinstvena stopa od 10 posto na sve usluge smještaja i agencijske provizije u turizmu.

Oporba je podržala najavu uvođenja diferencirane stope PDV-a, ali samo kao prvi korak k uvođenju diferenciranih stopa i za druge robe i usluge, po uzoru na europske države. Od Vlade su zatražili i da primjenu zakona pomakne na 1. siječnja 2007. jer su mnogi aranžmani za iduću sezonu već dogovoreni.

Izvanpasionski izleti oporezivali bi se sa 22 posto. Do sada je nulta stopa PDV-a vrijedila za sav organizirani boravak inozemnih turista, a domaći turisti su turističke usluge plaćali 22 posto. Argument Vlade kako su najavljene izmjene dobre i za državni proračun jer se predviđa vraćanje PDV-a s 15 na 30 dana, za SDP-ovca Slavka Linića je signal za uzbunu. "Predložene izmjene pokazuju da je Hrvatska u recesiji, a Vlada pokazuje da joj je jedina briga kako napuniti proračun, a ne kako pomoći gospodarstvu koje ulazi u recesiju", rekao je Linić.

Antu Markova (HSS) posebno je razljutilo što Sabor raspravlja o izmjenama bez stava saborskog Odbora za turizam. "Radi se o preozbiljnoj stvari da se ’lomi preko koljena’, bez analiza koliko će porasti cijene i hoćemo li ostati konkurentni", upozorio je Markov.

IDS je, uz HDZ, podržao predložena rješenja jer, kako je rekao Damir Kajin, "rješenje odgovara Istri, posebno ako će dobit od nove stope od oko 70 milijuna kuna godišnje i ostati u Istri". Ministar financija Ivan Šuker je ocijenio kako se jedinstvenom stopom od 10 posto prekida diskriminacija domaćega gosta, a na kritiku Hrvatske udruge putničkih agencija da će cijene porasti i do 30 posto, Šuker je lakonski odgovorio: "Ako netko hoće vidjeti ljepote Hrvatske, onda neka to i plati, kao što se to plaća svuda u svijetu. Moramo postati svjesni da hrvatska prodaje proizvod koji nema ni jedna zemlja u Europi, neće se nitko buniti zbog tih 22 posto na izlete ako vidi ljepote Roškog slapa, Plitvica, Istre, Biokova i ostalih bisera", poručio je Šuker.

S. PAVIĆ, A. BELAK-KRILE, M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ