Novi list: 15. 07. 2005.

Bez zelenog svjetla EU do rujna

ZAGREB – Idućeg ponedjeljka, 18. srpnja, održat će se sastanak ministara vanjskih poslova EU, koji će, između ostalog, raspravljati i otvaranju pristupnih pregovora EU s Hrvatskom, što ovisi o tome ostvaruje li Hrvatska punu suradnju s Haškim sudom.

Pripreme za sastanak Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa obavljene su 11. srpnja kad se, na razini političkih direktora, sastala radna skupina EU-a za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom. Na tom je sastanku zaključeno da Hrvatska mora ubrzati primjenu akcijskog plana, kako bi što prije napravila konkretnije pomake u pronalasku generala Ante Gotovine, a takav se zaključak može očekivati i sa sastanka Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa. Pritom se konkretnim pomacima smatra i razbijanje mreže Gotovininih pomagača, kako u sustavu državne uprave, tako i izvan njega, te zatvaranja slavina iz kojih se financira skrivanje odbjeglog generala.

Uvrštenje rasprave o otvaranju pristupnih pregovora s EU na dnevni red sastanka ministara vanjskih poslova EU, pokazatelj je postupne promjene stava Unije prema Hrvatskoj. Sam Jack Straw, predsjedavatelj Vijeća EU i britanski ministar vanjskih poslova, ovog je tjedna izjavio da mjerilo više nije je li Ante Gotovina u Haagu, već je mjerilo surađuje li Hrvatska u potpunosti s Haškim sudom.

S. Ab.