Vjesnik: 15. 07. 2005.

Bandić zatvorio sjednice Poglavarstva za medije

Smijenjeno jedanaest pročelnika gradskih ureda i zavoda i njihovih zamjenika

Na prvoj sjednici novog Poglavarstva, u četvrtak, novinari su ostali neugodno iznenađeni: gradonačelnik Milan Bandić najavio je, naime, da će od sada sve radne sjednice Poglavarstva biti zatvorene za javnost.

»Naviknite se. Od sada će se raditi brzo i efikasno. Naše face gledat ćete poslije sjednica, na "presici"«, rekao je Bandić na tiskovnoj konferenciji.

Umjesto u sobi s političarima, novinari su »informatiziranu« sjednicu pratili u susjednoj prostoriji, uz video-platno, bez tona i slike. Vidjeli su se jedino prijedlozi i rezultati glasanja članova Poglavarstva. Odluke su se smjenjivale jedna za drugom, a novinari su ostali uskraćeni za njihovo obrazloženje i raspravu o njima.

Poglavarstvo je razriješilo dužnosti 11 pročelnika gradskih ureda i zavoda i njihovih zamjenika. Bez dosadašnjega posla ostali su bivši pročelnici Vladimir Stojsavljević, Marijo Kuzele, Željko Uhlir i Anka Mrak-Taritaš. »No, to nije kraj smjenama jer će u roku od 60 dana biti još smjena po uredima«, najavljuje Bandić.

Do provedbe novog natječaja, koji bi trebao biti raspisan za tjedan dana, i imenovanja novih pročelnika, na dužnosti su do 3. prosinca ostali pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Ivo Lazanja, pročelnica Ureda za imovinsko-pravne poslove Dragica Krpan i pročelnik Zavoda za katastar i geodetske poslove Stjepan Galić. Ali, gradonačelnik naglašava: »I oni kojima je dano povjerenje, nisu sigurni da će od početka prosinca ostati u svojim foteljama«.

Bandić je rekao da će se u idućih 100 dana riješiti zagrebački model stanogradnje. »Sada više nema opstrukcije i postoje svi uvjeti da se taj projekt ostvari«, govori gradonačelnik. Kaže da je to jedan od prioriteta, a gradili bi se socijalni stanovi i stanovi za tržište. Uz to, Poglavarstvo je odlučilo da će za tri milijuna kuna kupiti privatna zemljišta koja su potrebna za sanaciju klizišta na Grmoščici. »Vlasnici zemljišta tražili su oko tisuću kuna za četvorni metar svog zemljišta, a Grad je nudio 780. Dogovorili smo se da cijena bude 900 kuna po četvornom metru«, rekao je član Poglavarstva Davor Jelavić. Grad je odobrio tri milijuna kuna za gradnju Društvenog doma u Jakuševcu i obvezao se podmiriti ostatak dugovanja Opće bolnice Sveti Duh u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Gradonačelnik Bandić u popodnevnim satima otišao je na klizište Grmoščica i pozvao vlasnike zemljišta da dođu u ponedjeljak u prostorije bivše mjesne zajednice u Vatrogasnu 6, od 9 do 16 sati, kako bi potpisali ugovore i suglasnosti, kako bi radovi na sanaciji počeli što prije.

Hrvoje Dorešić, Tomislav Marinović