Novi list: 15. 07. 2005.

I DRUGOM UMAŠKOM POLICAJCU, PODSTREKAČU NA UBOJSTVO SRBISLAVA PETROVA, ODLUKOM PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SMANJENA KAZNA

Mesić pomilovao Ivana Strmečkog

Strmečkom, osuđenom na sedam godina zatvora, kazna je smanjena za godinu i pol. Zajedno s Nikom Barunom, bivšim zapovjednikom policijske postaje u Umagu, kojeg je Mesić lani pomilovao, poticao je Ekrema Kadirića na ubojstvo

ZAGREB – Nakon odluka o pomilovanju tri osuđena ratna zločinca, predsjednik Republike Stjepan Mesić pomilovao je i Ivana Strmečkog, bivšeg umaškog policajca osuđenog na sedam godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo Srbislava Petrova iz 1991. godine. Strmečkom je kazna smanjena za godinu i pol dana.

Strmečki je već druga osoba koja je sudjelovala u ovom zlodjelu čiji su korijeni očito politički, a koju je predsjednik Republike pomilovao. Najprije je pomilovan bivši zapovjednik policijske postaje u Umagu Niko Barun, kojem je osmogodišnja zatvorska kazna smanjena za tri godine. Barun je navodno pomilovan zbog lošeg zdravlja te je nakon smanjenja kazne pušten na slobodu. Razlozi za pomilovanje Strmečkog nisu poznati, a pretpostavlja se da je uvažena činjenica da je Strmečki tijekom sudskog procesa priznao da je sudjelovao u ubojstvu Petrova.

Dugotrajan postupak

Petrova je, prema medijskim izvještajima i pravomoćnim sudskim presudama, ubio bivši specijalac Ekrem Kadirić zvani Valter, kojeg su na ubojstvo umaškog ugostitelja srpske nacionalnosti potakli Barun i Strmečki. Samo suđenje Barunu, Strmečkom, Kadiriću i još jednom umaškom policajcu bio je jedan od najdugotrajnijih postupaka od osamostaljenja Hrvatske. Osim što je ubojstvo umaškog ugostitelja izazvalo zgražanje zbog okrutnosti, javnost se tad prilično uznemirila jer su odgovorni za likvidaciju bili policajci, dakle upravo oni koji su Petrova trebali zaštititi. Ekrem Kadirić – koji je nedugo prije ubojstva pobjegao iz zatvorske psihijatrijske klinike kraj Ljubljane gdje je služio 15-godišnju kaznu zbog ubojstva svoje supruge Tanje Marinčić – zajedno sa svojim kolegama policajcima Ivanom Strmečkim i Zdenkom Tomaićem, 2. rujna 1991. godine zaustavio je vozilo u kojem je bio Srbislav Petrov. Nakon što su zaustavili automobil, policajci su prisilili Petrova da ide s njima na predio Kućibreg, gdje ga je Kadirić izmlatio čekićem, spremio u automobil i zapalio.

Četnički vojvoda

U dugotrajnom sudskom procesu ispostavilo se da su nalogodavci ovog zločina bili Niko Barun i Ivan Strmečki. Barun je pritom bio glavni inicijator, koji je svojim podređenima, Strmečkom i Kadiriću, govorio da Petrova treba likvidirati jer je četnički vojvoda. Kako je ispričao policajac Zdenko Tomaić, koji je na suđenju proglašen neubrojivim, Barun je smatrao da bi se uklanjanjem Petrova kao vođe neutralizirali četnici na području Bujštine te ih je požurivao na likvidaciju. Čak im je prigovarao jer noć prije ubojstva nisu uspjeli u pokušaju da ubiju Petrova.

Za ubojstvo Srbislava Petrova, bivši policijski specijalac Ekrem Kadirić dobio je 15 godina zatvora, što je maksimalna kazna koja mu se mogla izreći po zakonu koji je važio 1991. godine, bivši šef policije u Umagu Niko Barun osuđen je na osam godina zatvora, dok je tadašnji Barunov pomoćnik Ivan Strmečki kažnjen sa sedam godina zatvora.

Kadiriću se za ubojstvo Petrova sudilo tek 2000. godine, jer je sve do tad bio u bijegu. Jedno vrijeme proveo je u Austriji i Mađarskoj, a određen period je bio i na ličkom bojištu.

Prema medijskim izvještajima, odluka o pomilovanju Nike Baruna izazvala je ogorčenje njegovih sinova, Mlađana i Aleksandra Petrova, kao što će ga vjerojatno izazvati i pomilovanje Strmečkog.

Sergej ABRAMOV