Novi list: 15. 07. 2005.

VRHOVNI SUD BAVIO SE ŽALBOM NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZA KĆER PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA FRANJE TUĐMANA

USKOK se ne miri s oslobađanjem Nevenke Tuđman

ZAGREB – Nakon što je jučer razmatrao USKOK-ovu žalbu na presudu kojom je Nevenka Tuđman oslobođena optužbi za protuzakonito posredovanje, a njen kompanjon Igor Knežević osuđen na uvjetnu kaznu, Vrhovni sud odluku po toj žalbi donijet će naknadno.

U svojoj žalbi USKOK je tražio od Vrhovnoga suda da preinači oslobađajuću presudu Nevenki Tuđman u osuđujuću ili da ukine presudu Županijskoga suda u Zagrebu i vrati cijeli predmet na ponovno odlučivanje. Za Kneževića USKOK nije tražio veću kaznu, a on se nije žalio.

Nevenka Tuđman, koja nije bila na jučerašnjoj sjednici Vrhovnoga suda, u prvostupanjskom procesu oslobođena je krivnje da je nezakonito posredovala da Igor Knežević postane glavna stručna osoba koja u Ministarstvu znanosti i tehnologije zapravo odlučuje u natječajima za izvođače radova za potrebe ministarstva. Tuđmanovu kćer teretilo se da je s Kneževićem dogovorila da će njegovoj tvrtki osigurati poslove ugradnje telefonskih centrala u obrazovne ustanove ministarstva znanosti i tehnologije te u neke privatne tvrtke, a Knežević joj je zauzvrat morao osigurati 15 posto ostvarenog profita.

Prema zaključku prvostupanjskog suda, kćer prvog hrvatskoga predsjednika oslobođena je jer djelovanje osoba na koje je mogla utjecati ne spada u sferu službenih radnji, osim u slučaju ugovora s PBZ-om i Končar Imobilijom, kad je sud, sukladno ustavnim odredbama, primijenio blaži zakon prema okrivljenoj.

U USKOK-ovoj žalbi spočitava se takva uska definicija pojma službene tajne i dvojnog tumačenja funkcija, prema kojoj bi »svi politički dužnosnici i oni u državnoj upravi mogli nesmetano za novac trgovati svojim položajem i utjecajem, pazeći samo da poduzimanje nezakonite radnje ne traže od službenih osoba...«.

Branitelj Tuđmanove kćeri, odvjetnik Ante Vukorepa, u odgovoru na žalbu je ponovio stajalište da je zaključivanje ugovora o consultingu trgovački posao, a ne službena tajna. Odluku o žalbi USKOK-a Vrhovni sud donijet će i objaviti naknadno.

S. ABRAMOV