Večernji list: 15. 07. 2005.

DRŽAVA U ŠKRIPCU Nova strategija Sanaderove Vlade - radikalna i brza privatizacija državnih poduzeća

Na bubanj idu Ina, T-HT, marine...

Autor: Snježana Mlinarević

Premijer Sanader, potpredsjednik Vlade Polančec i ministar Šuker u posljednjih nekoliko dana počeli su javnost pripremati za te velike ekonomske, ali socijalno i politički stresne projekte: nastavak prodaje ostatka državne imovine.

U tome im pomažu neki oporbenjaci, poput bivšeg potpredsjednika Vlade Slavka Linića, koji također zagovara prodaju velikih poduzeća i ulaganje toga novca u razvoj gospodarstva.

Sanader i Šuker nisu veliki ekonomski vizioniari koji računaju da će s tim kapitalnim prihodima od prodaja dobiti novac koji će se pametno uložiti u razvoj gospodarstva, a kamoli pokrenuti Hrvatsku, nego ih očajna situacija u proračunu sili na to da se uhvate tih nepopularnih poteza.

Dramatična faza

Državne financije već su početkom godine ušle u dramatičnu fazu, u poslovnim krugovima se, s malo i zluradosti, u proljeće prepričavalo da Šuker više uopće ne kontrolira prihode i rashode države, no kako god bilo, deficit proračuna za prvo tromjesječje bio je enorman 5,2 milijarde kuna.

Do kraja godine procjenjuje se manjak na oko 10 milijardi. Sve ono na čemu je Šuker gradio budžet palo je u vodu, ekonomski je rast usporen (najmanji u posljednjih pet godina), a već se upotrebljava i zaboravljeni termin recesije, naplata poreza je ispod očekivanja, a ni jednokratni prihodi poput dividende od HT-a, 1,8 milijardi kuna, koncesija za GSM i fiksnu telefoniju nisu bili dovoljni.

Jedino se još izdašne rezerve kriju u privatizaciji "velikih", i to će odigrati ključnu ulogu u državnim financijama. Klasično zaduživanje zemlje, koje je ionako na rubu (32 milijarde dolara), nije izvedivo pa će Vlada kao, primjerice 1999. godine, zatvoriti rupu tzv. mosnim kreditom za HT (zajam u ime buduće privatizacije ). Svaka banka odobrit će kredit nakon što dobije precizne rokove za završetak prodaje Ine, HT-a, CO-a ili još nečega, bude li trebalo.

Ponude izvana

Već se nude sve velike banke, a najviše izgleda ima Deutsche bank, jer svi žele posao države u škripcu. Zarada na takvim kreditima je enormna, nekoliko postotaka od ukupnih transakcija.

Prodaja 25 posto Hrvatskog telekoma vrijedna je oko 700 milijuna eura, 15 posto dionica naftne kompanije na burzi inicijalno vrijedi 300 milijuna eura, a u prodaji znatno više jer će se izvan državnih ruku naći 54 posto dionica Ine.

Te bi dvije privatizacije bile dovoljne da se zatvori proračunski deficit, ali dogodine dolaze sljedeći, a topi se "obiteljsko srebro".