Slobodna Dalmacija: 16. 07. 2005.

UNATOČ PRIGOVORIMA, I VLADAJUĆI I OPORBA PODRŽALI VLADIN PRIJEDLOG ZAKONA O UMIROVLJENIČKOM FONDU

Puno obećanja, a malo jamstava za povrat duga umirovljenicima

ZAGREB - Zastupnici i pozicije i opozicije podržali su u petak Vladin Prijedlog zakona o umirovljeničkom fondu preko kojega bi država trebala obeštetiti 423 tisuće umirovljenika. Umirovljenicima će fond na kućnu adresu poslati obavijest o visini duga, te zahtjev da se izjasne žele li da im se dug vrati redovitim putem u idućih osam godina s počekom od dvije godine, ili žele isplatu odmah, ali uz diskont od 50 posto.

Dok potpredsjednik Vlade Damir Polančec tvrdi da se donošenjem zakona i implementacijom umirovljeničkog fonda u cijelosti rješava odluka Ustavnog suda, zastupnici opozicije prigovorili su da je zakon predložen na brzinu, da vrvi nejasnoćama i nedorečenostima te da Vlada nije dala nikakva jamstva da će se zakon i provoditi. Premijer Ivo Sanader osobno je branio zakon istaknuvši da će se donošenjem zakona riješiti jedan od najtežih problema građana treće dobi. "Ovime rješavamo problem naših majki i očeva i rješavamo se velike traume koja je Hrvatsku tištila 12 godina", uvjeren je premijer.

Iako načelno podržava zakon, opozicija mu nalazi i puno mana.

"Fondom nije obuhvaćeno oko 600 tisuća umirovljenika s najnižim mirovinama, među kojima je velik udio seljaka koji će i dalje živjeti od 500 kuna mirovine. Nejasno je zašto je zakon dobio potporu stranke umirovljenika jer iako u njemu ima obećanja napretek, nema Vladinih jamstava", ocijenila je Ljubica Lalić (HSS), pojasnivši kako je njezin klub odlučio podržati zakon samo zato što je on dobio suglasnost umirovljeničkih udruga.

Davorko Vidović (SDP) zamjera Vladi što zakonom ne odgovara na bitna pitanja koliki je ukupni dug prema umirovljenicima, koliko je do sada vraćeno, kako će fond funkcionirati, kako će čuvati novac, kako je iz izračuna otpalo oko 260 tisuća umirovljenika. Drži kako će se povratom duga još više povećati razlika između "starih" umirovljenika i onih koji su u mirovinu otišli nakon 1998.

Pero Kovačević (HSP) u zakonu vidi dva problema - taj što će mnogi umirovljenici biti neugodno iznenađeni kada dobiju izračun duga puno niži nego što su očekivali, te problem što nema nikakva jamstva da će im i to biti vraćeno. HDZ pak Vladin prijedlog smatra hrabrom, pravednom mjerom, koja, po riječima Andrije Hebranga, rješava glavni politički problem Hrvatske u zadnjih 8 godina. Hebrang je s rezignacijom odbacio oporbene prozivke da je bivša HDZ-ova Vlada 1990-ih opljačkala umirovljenike. "Vlada nije otela novac umirovljenicima jer je htjela nepravdu, već je trebala organizirati obranu protiv agresije tada 5. armije u Europi", iznio je svoje viđenje Hebrang.

A. BELAK-KRILE, S. PAVIĆ, M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ