Novi list: 16. 07. 2005.

HDZ-ova vlada počela pripreme za svoj kraj

Iznenadnim postavljanjem Ivana Jarnjaka za svog glavnog tajnika, HDZ je pokrenuo pripreme za prijevremene izbore, možda iduće godine. Premijer Sanader u petak je neizravno priznao da je na vlast došao bez gospodarskog programa

Piše: Branko Podgornik

HDZ je nepripremljen došao na vlast, ali nije pripremljen ni za odlazak s nje. U tom je sklopu vladajuća stranka iznenada, kasno preksinoć, dobila novog glavnog tajnika Ivana Jarnjaka, na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a. Glasnogovornik Ratko Maček objasnio je u tom povodu da HDZ od jeseni »kreće u ciklus priprema za iduće parlamentarne izbore«.

Dogodilo se to u tjednu u kojem je Vladi zaprijetio gubitak saborske većine. Na glasovanju o prijedlogu rebalansa proračuna ipak je prošla. U najkritičnijem trenutku na njezinu su stranu prešli zastupnici HSP-a, iako nemaju koalicijski dogovor s HDZ-om. Potom je saborski Klub zastupnika HDZ-a ponosno poručio kako će se idući parlamentarni izbori održati u redovitom roku, u studenom 2007. Htjeli su reći da Sanaderova vlada planira odraditi svoj mandat do kraja.

No, iza te optimistične najave skriva se činjenica da je vodstvo HDZ-a posljednju krizu saborske većine shvatilo vrlo ozbiljno. Postavljanjem Jarnjaka pokrenulo je pripreme za mogućnost prijevremenih izbora već iduće godine, ocjenjuju promatrači. Krizu većine izaziva odmetnuti Branimir Glavaš, protiv kojeg je Predsjedništvo HDZ-a, prema neslužbenim informacijama, odlučilo krenuti u rat svim političkim sredstvima. Teško je procijeniti kako će završiti taj okršaj s Glavašem koji HDZ-u preotima Slavoniju, a svom nekadašnjem prijatelju Vladimiru Šeksu glavnu političku bazu, čineći tako predsjednika Sabora sve ovisnijim o volji Ive Sanadera.

Jabuka treba sazreti

Zasad je sigurno samo to da će Sanaderova vlada dočekati iduću godinu. Prema neslužbenim izvorima bliskim predsjedniku HSP-a Anti Đapiću, pravaši će Vladi davati saborsku potporu do kraja godine, unatoč tome što se neki od osam zastupnika HSP-a tome čude. Poslije Nove godine, međutim, ta stranka – ohrabrena rezultatima lokalnih izbora – okrenut će ploču, jer su joj u interesu prijevremeni izbori.

Da bude zanimljivije, premijer Sanader može do Nove godine računati i na djelomičnu podršku HNS-a. Izvori bliski HDZ-u tvrde da je Radimir Čačić spreman poduprijeti državni proračun koji se donosi prije Božića, ako će Vlada zauzvrat podržati neke projekte u Varaždinskoj županiji. No, pitanje je neće li i Čačić okrenuti Sanaderu leđa – ako ga na to natjeraju stranački interesi HNS-a zbog mogućnosti prijevremenih izbora.

Puno toga ovisi o glavnoj oporbenoj stranci. Ne samo HNS, nego i pravaši – koji na jednoj strani ispituju teren je li SDP spreman uzeti HSP u svoju buduću vladu, a na drugoj pritišću Sanadera da s njima konačno sklopi dugoročni koalicijski sporazum po uzoru na njemački CDU-CSU – čekaju kad će Ivica Račan opaliti startnim pištoljem za predizborne pripreme i za pritisak na HDZ. Račan, po svemu sudeći, misli da je jabuka još zelena, pa treba čekati da sazre i da, po mogućnosti, sama padne u ruke, s obzirom da ima dosta onih koji su spremni pridržavati je na grani.

Zakašnjelo priznanje

Glavni pucanj za utrku ipak će opaliti sam premijer Sanader. O njemu najviše ovisi kada će biti izbori. Vlada će najesen dobiti veliko ohrabrenje iz EU, ako Hrvatska za britanskog predsjedanja započne pristupne pregovore. Tada će se Vlada, najavio je Maček, »usmjeriti na gospodarski rast«. Premijer je, štoviše, u petak najavio da će najesen pokrenuti javnu raspravu kako bi se stvorio konsenzus o gospodarskim ciljevima Hrvatske. Nevolja je, međutim, što takvu strategiju Vlada ne treba očekivati od drugih, nego ju je trebala imati sama, i to na početku mandata, a ne pri kraju druge godine. Sanader je tako sa zakašnjenjem priznao da je došao na vlast bez gospodarskog programa.

Za manjak tog programa, naravno, nije odgovoran ministar gospodarstva Branko Vukelić, nego vodstvo HDZ-a. Znakovito jest da je vrh HDZ-a preksinoć smijenio Vukelića, ali ne s mjesta ministra gospodarstva, nego s dužnosti glavnog tajnika stranke. Njegov nasljednik Jarnjak, koji zbog nevolja s Haškim sudom ne smije obavljati državne dužnosti, očito će se morati posvetiti aktiviranju zapuštene vladajuće stranke. Ako se vodstvo HDZ-a nije pripremilo za vlast, morat će se, očito, pripremiti za njezin kraj.