Novi list: 16. 07. 2005.

HRVATSKI NOVINARI PRED HAAGOM

Tužiteljstvo traži dopunu tužbe

DEN HAAG/ZAGREB – Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) traži od sudskog vijeće da ne prihvati zahtjev za odbacivanje optužnica protiv hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje suda, uz obrazloženje da je »sud nadležan nad svakim tko svjesno ometa vršenje pravde«.

»Sud ima osobnu i subjektivnu matrijalnu jurisdikciju nad svakim tko svjesno i hotimice ometa provođenje pravde«, navodi se u podnesku Tužiteljstva. Tužiteljstvo je zatražilo od sudskog vijeća dopuštenje za dopunu optužnica protiv Domagoja Margetića, Stjepana Šešelja, Ivice Marijačića i Markice Rebića, kako bi »razjasnilo činjenične i pravne aspekte predmeta«.

U zahtjevu Tužiteljstva stoji da su »predložene nadopune ograničene naravi i ne tvore nove optužbe«. U podnesku za predmet Marijačića i Šešelja, Tužiteljstvo navodi kako je njime odgovorilo na zahtjev optuženog da se specificira nalog ICTY-a prekršen objavom iskaza zaštićenog svjedoka.

Marijačić, glavni urednik tjednika »Hrvatski list« i Rebić, suradnik lista i bivši obavještajac, te Šešelj i Margetić – izdavač i bivši glavni urednik tjednika »Hrvatsko slovo«, optuženi su 26. travnja za nepoštivanje Haškog suda, zbog objavljivanja identiteta i iskaza dvojice zaštićenih svjedoka s procesa Tihomiru Blaškiću. (Hina)