Vjesnik: 16. 07. 2005.

Teroristi ukidaju Schengen

Francuska i Italija od ovog se vikenda vraćaju strogom nadzoru državnih granica

Francuska suspendira Schengen na mjesec dana, odluka je koja će dugoročno možda više od bilo koje druge promijeniti život ujedinjene Europe. Strah od terorizma panično se širi Europom, a francuski predsjednik Jacques Chirac, isti onaj koji je došao u klinč s Georgeom Bushem oko rata u Iraku, sada glasno izjavljuje da nitko nije pošteđen.

Francuska već od ovog vikenda uvodi rigorozne preglede na svojim granicama, a tako će biti i ubuduće. Slično najavljuje i Italija na granici prema Sloveniji i Austriji, iako Talijani ne govore o suspenziji Schengena. Možda zvuči grubo, ali kao da u Europi više nitko nikom ne vjeruje!

Bruxelles je oprezan, balansirajući između (realnog) straha svake pojedine zemlje i europskog zajedništva. Jose Manuel Barroso šalje poruke koje bi trebale djelovati smirujuće, ali mu iz Pariza odgovaraju da je »potpuno normalno da se nakon smrti više od pedeset ljudi u Londonu poduzimaju posebne mjere«.

»Što možemo drugo učiniti«, kažu francuski ministri, unaprijed strahujući da će ih se optužiti da miniraju projekt ujedinjene Europe. Konkretno to znači da će Francuzi kontrolirati automobilski promet na granicama prema susjedima, a Talijani razmišljaju o dodatnim mjerama. »Italija nije zatvorena, iako su mjere pooštrene«, izjavljuju rimski dužnosnici, a policija već strpljivo i detaljno pregledava svakog tko ulazi u Italiju. Redovi na granicama u jeku turističke sezone sve su veći, ali se zasad nitko ne buni, jer riječ je o sigurnosti sviju.

Romano Prodi je izjavio da suspenzija Schengena ne znači i pobjedu terorista, ali je svima jasno da se i globalni terorizam ujedinio protiv ujedinjene Europe. Političke posljedice već se osjećaju, pa ne iznenađuje stav talijanskog ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija koji kaže da je realno govoriti o Turskoj u Europi tek za desetak godina, ako ne i više. Političari su se ujedinili u stavovima da je došlo vrijeme zatvaranja, a ne otvaranja Europe prema svijetu. Iako se očajnički bore da to javno ne kažu, političari su spremni za poteze koji ujedinjenu Europu opet vraćaju na stare pozicije. Slike stravičnog napada na London vrte se i ovih dana nesmanjenim tempom na nacionalnim televizijama Francuskle i Italije, što dodatno stvara atmosferu straha i opreza.

Rim s posebnom zabrinutošću očekuje sljedeće dane, usprkos najavama da će dio vojnika otići iz Iraka. Teroristi su jasno zaprijetili da bi oni mogli biti sljedeća meta, a slična upozorenja već su se pokazala realnim, pa nitko ne krije nelagodu. Vruća talijanska jesen u nacionalnoj politici otvorit će, brže nego što se i očekivalo, pitanje trebaju li (ipak) svi vojnici iz Iraka kući, usprkos velikom i toplom prijateljstvu Berlusconija i Busha.

Jurica Körbler